Megfizethetetlenné válhat Ausztráliában a lakásbiztosítás
2022.08.24

Ausztrália egyre gyakoribb szélsőséges időjárási eseményei azzal fenyegetnek, hogy becslések szerint 1 millió háztartás számára megfizethetetlenné teszik a lakásbiztosítási díjakat.

A magas kockázatú területeken, például Queensland északi részén élő ausztrálok átlagosan 3000 ausztrál dollár (845 ezer forint) éves díjat fizetnek, vagyis kétszer annyit, mint az ország többi részén élők - derült ki az Actuaries Institute jelentéséből.

Sharanjit Paddam, a jelentés egyik szerzője szerint a szélsőséges időjárás gyakoribbá válásával a költségnyomás valószínűleg csak tovább fog fokozódni.

„Az éghajlatváltozás súlyosbítani fogja a nyomást azokon, akik számára már most is megfizethetőségi problémát jelent a lakásbiztosítás" - mondta Paddam.

Az éghajlatváltozás megosztó téma a nyersanyagokban gazdag Ausztráliában, amelynek hatalmas bevételei származnak a szén-, vasérc- és földgázexportból. Az országban 2019-2020-ban generációk óta nem látott bozóttüzek az idén pedig a keleti partvidéken ismétlődő súlyos áradások világítottak ár a tétlenség következményeire.

Az alacsony kibocsátási forgatókönyv szerint, amely esetén a hőmérséklet emelkedése nem haladja meg a 2°C-ot, a lakásbiztosítások megfizethetőségére nehezedő nyomás 14%-kal nőne a veszélyeztetett háztartások esetében. Az ország többi részén azonban alig lenne változás.

A magas kibocsátási forgatókönyv szerint, amikor a hőmérséklet 2100-ra 3°C-kal emelkedik, a veszélyeztetett háztartások esetében a megfizethetőségi nyomás 20%-kal nő.

Mindkét forgatókönyv esetében a ciklonok, bozóttüzek és árvizek kockázatának jelentős növekedése okozza a magasabb költségek nagy részét.

„Az elmúlt években számos természeti katasztrófát tapasztaltunk. Ezek a szörnyű katasztrófák a következő 30 évben csak súlyosbodni fognak" - mondta Elayne Grace, az Actuaries Institute vezérigazgatója.