A.M. Best: Nagy nyomás alatt az európai biztosítók
2011.10.11
A gazdasági, szabályozási és piaci erõk is óriási nyomás alatt tartják az európai nonlife biztosítási szektort, komoly teszt elé állítva õket – derül ki az A.M. Best jelentésébõl.

Komoly nyomás alá helyezik a biztosítók befektetési eredményeit az alacsony kamatlábak, díjbevételeikre pedig a stagnáló, illetve csökkenõ tendenciát mutató biztosítási díjak gyakorolnak negatív hatást – jegyzi meg a hitelminõsítõ az európai nem-életbiztosítási szektort érintõ elemzésében.

A számos vezetõ európai országot jellemzõ lassú gazdasági növekedés miatt megnõtt az esélye a duplafenekû recessziónak, és tovább súlyosbította a szuverén adósságválságot számos eurózónához tartozó országban, többek között Görögországban, Írországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban – véli az A.M. Best.

Míg számos európai biztosító igyekezett csökkenteni görög, ír és portugál kitettségét az elmúlt évben, addig a jelentõs olasz és spanyol államkötvénnyel rendelkezõ társaságok rosszabbul teljesítettek a hitelminõsítõ kockázattal korrigált tõkét vizsgáló stressz-tesztjén. A tovább romló gazdasági környezet a közeljövõben is negatívan befolyásolhatja a biztosítók teljesítményét.

További kihívás elé állítja a társaságokat a szabályozási környezetet, különösen a Szolvencia II-t érintõ bizonytalanságok. A Szolvencia II végrehajtásának elhúzódása – melyet eredetileg 2013-ra tûztek ki, de ma már valószínûbb a 2014-es hatálybalépési idõ – a kisebb biztosítók malmára hajtja a vizet, hiszen számukra jelent nagyobb kihívást az új tõkekövetelményeknek való megfelelés, illetve azok kiszámításához szükséges belsõ modellek kialakítása. A nagyobb vállalatok okkal háborodhatnak fel a késlekedésen, hiszen õk már idáig is jelentõs erõforrásokat biztosítottak az új keretrendszerre való felkészüléshez.

Az IFRS 4 implementációja is átfedésben van a Szolvencia II végrehajtási idejével. A biztosítóknak várhatóan már 2014-tõl az új beszámolási standardot kell használniuk – tette hozzá a hitelminõsítõ.

Tavaly szerény növekedés volt megfigyelhetõ számos európai nem-életbiztosítási piacon. A német biztosítók díjbevétele 0,9%-kal, 55,2 milliárd euróra nõtt. Franciaországban 1,5%-kos volt a díjbevétel bõvülés, így 45,7 milliárd euróra hízott a piac, míg Spanyolországban – a kihívásokkal teli gazdasági környezet és a folyamatos árverseny ellenére – 0,2%-kal, 31,8 milliárd euróra tudott nõni a nonlife szektor díjbevétele.