Swiss Re: új megközelítésre van szükség a hurrikánokkal kapcsolatban
2022.09.01

A Swiss Re nemrégiben megjelent blogjában felvázolta az iparágat és a gazdaságot jelenleg fenyegető hurrikán kockázatokat.

Az Atlanti-óceán és az Öböl partvidékén vagy annak közelében közel 33 millió otthont fenyegetnek hurrikán erejű szélkárok, a becsült helyreállítási költségük 10,5 ezer milliárd dollár lenne.

Az olyan másodlagos veszélyek hatása, mint amilyen az árvíz, szintén tovább növekszik. Becslések szerint a vihardagályok akár 7,8 millió otthont is veszélyeztetnek, melyek helyreállítási költsége több mint 2300 milliárd dollárba kerülne. A blog megjegyzi, hogy a veszélyeztetett otthonok közül sok az alulbiztosított, vagy egyáltalán nem biztosított.

Azzal, hogy a modellezésben nem használják ki eléggé az előretekintő elemeket, az iparág csak súlyosbítaná a problémát - mondja Pande.

„Amikor egy hurrikán lecsap, a nem megfelelő fedezettel, vagy biztosítással egyáltalán nem rendelkező lakosok kénytelenek elhagyni otthonukat, vagy alacsonyabb színvonalon visszaépíteni. Ennek eredményeképpen a helyi gazdaság szenved, és a közösség sebezhetőbbé válik a következő nagy időjárási eseményre" – olvasható a bejegyzésben.

A meteorológusok azt jósolják, hogy a több éve tartó fokozott aktivitás és veszteségek után idén is átlagon felüli hurrikánszezon várható. A viharok hatásai pedig egyre súlyosabbak. Amikor 30 évvel ezelőtt Andrew lecsapott, 20 milliárd dolláros káreseményre még soha nem volt példa. Csak az elmúlt öt évben azonban négy olyan hurrikán is volt, amelynek biztosított veszteségei egyenként meghaladták a 20 milliárd dollárt: Ida, Harvey, Irma és Maria.

„Könnyen lehet, hogy ez lesz az új normális helyzet, és az iparágunknak más, továbbfejlesztett perspektívából kell tekintenie a hurrikánokra. A Swiss Re-nél változtatunk a fókuszon - kevésbé támaszkodunk a múltbeli tapasztalatokra, és inkább előretekintő szemléletet alkalmazunk, amely figyelembe veszi a jelenlegi körülményeket és az éghajlatváltozás hatásait." – írja a Swiss Re

A trópusi ciklonok kockázatának előretekintő szemlélete és a biztosítók egységes, fejlődő frontja elengedhetetlen az ilyen magas kockázatú területeken élő közösségek jövője szempontjából.