Nem kérik számon a kötelezõ lakásbiztosítást
2011.10.12
Augusztus 5. óta rendelet mondja ki Romániában, hogy a helyi önkormányzatok pénzbírságot rójanak ki mindazokra a lakosokra, akik elmulasztják kifizetni a kötelezõ lakásbiztosítást. A legtöbb településen erre azonban nem kerül sor, az elöljárók hozzáállásából kiindulva pedig egyhamar nem is fog – írja a Krónika.

Bukarest egyik önkormányzatának képviselõje szintén hasonló álláspontot képviselt, mint mondta, A jelenlegi gazdasági helyzetben lehetetlen, hogy a törvény által elõírt 100 és 500 lej közötti pénzbírsággal terheljék a lakosságot, így csupán felszólítást küldenek a polgároknak – jelezte Emil Drãghici, a Romániai Községek Egyesületének (ACR) elnöke.

A polgármesterek törvénymódosításra várnak, mivel véleményük szerint a kötelezõ lakásbiztosításokra vonatkozó jogszabály jelenlegi formájában kivitelezhetetlen feladatokat ró az önkormányzatokra. Véleményük szerint nem korrekt dolog a helyi költségvetés terhére végeztetni olyan tevékenységet, amelynek nyomán egy magánvállalat, a biztosító jut jelentõs pénzhez.

Az ezzel kapcsolatos adminisztratív feladatok pedig azt kívánnák meg, hogy külön irodát nyissanak, és újabb alkalmazottakat vegyenek fel. Mindezek mellett a szerzõdést nem kötõk megbírságolása, illetve a pénzbehajtás is a polgármesteri hivatal feladata lenne, ami további terheket róna rájuk.

Az önkormányzatok elenyészõ összeget, a behajtott összeg alig néhány százalékát kapnák meg.

Nicolae Muºat, a kötelezõ biztosítások lebonyolítására létrejött gazdasági társulás, a PAID alelnöke leszögezi, a rendszer csakis úgy mûködhet, ha az illetékesek kiróják a megfelelõ pénzbírságokat. „Nem kell egyetérteni a törvényekkel, egyszerûen be kell tartani azokat. Az önkormányzatok kötelessége, hogy az elõírások szerint járjanak el a törvénysértõ polgárokkal” – vallja Muºat. Az alelnök véleményét osztja Radu Mustãþea, az Astra biztosító ügyvezetõ elnöke is.

2010. július 15-étõl ez év október 6-áig egyébként közel 800 ezer kötelezõ lakásbiztosítást kötöttek meg az ingatlantulajdonosok. A PAID adatbázisában ezzel szemben mintegy 2400 település több mint 6 millió ingatlana szerepel.