Az Erstére is lecsapott a PSZÁF
2011.10.12
A PSZÁF vizsgálatának lefolytatásáig megtiltotta az Erste Bank Hungary Zrt.-nek a hitelintézet által alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelmi nyilatkozat használatát. Az ûrlap ugyanis felvetheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését. Korábban a Volksbank kapott 50 milliós bírságot hasonló gyakorlata miatt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma publikált végzésében megtiltotta az Erste Bank Hungary Zrt. számára az „IGÉNYBEJELENTÉS lakossági jelzálogalapú hitelek végtörlesztéséhez” elnevezésû nyomtatvány fogyasztókkal szembeni alkalmazását, az ügy kapcsán elrendelt vizsgálatának lezárásáig.

A PSZÁF 2011. október 4-én próbavásárlást hajtott végre az Erste Bank Hungary Zrt. egyik budapesti fiókjában. Az ellenõrzés célja annak felmérése volt, hogy a bank a hitelintézeti törvényben (Hpt.) elrendelt fix árfolyamú végtörlesztési lehetõség kapcsán betartja-e a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt. A próbavásárlás során a PSZÁF megállapította, hogy az Erste Bank Hungary Zrt.-nél 2011. szeptember 28.-tól alkalmazott fix árfolyamú végtörlesztési kérelmi ûrlap a következõ lábjegyzetet tartalmazza: „Az igény bejelentésére 2011. 12. 30-ig egyszer van lehetõség!”

Mindezek miatt a PSZÁF október 5-tõl fogyasztóvédelmi célvizsgálat megindításáról döntött a hitelintézetnél. A hitelintézeti törvény szerint a fogyasztóknak 2011. december 30-ig van lehetõségük a fix árfolyamú végtörlesztési igény bejelentésére. A törvény azonban nem határoz meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elõ végtörlesztési kérelmüket.

Erre való tekintettel a pénzügyi szervezet által alkalmazott nyilatkozatminta hátrányosan befolyásolhatja a fogyasztók ügyleti döntését, alkalmazásával fennáll a veszélye annak, hogy a fogyasztókat eltérítheti a hitelintézeti törvényben foglalt, a fogyasztókat védõ, a fix árfolyamú végtörlesztésre lehetõséget adó joguk gyakorlásától. A fogyasztók jogosultságát hátrányosan befolyásoló tájékoztatások, kereskedelmi gyakorlatok pedig veszélyeztethetik az érintettek jogi és gazdasági érdekeit.