Egy évtized alatt megduplázódtak az árvizekből eredő globális biztosítási veszteségek
2022.09.15

Világszerte jelentősen megnőttek az árvizekből eredő biztosítási és viszontbiztosítási piaci veszteségek, amelyek egy évtized alatt megduplázódtak, és a 2011 és 2020 közötti időszakban elérték a 80 milliárd dollárt, majd újabb gyorsulás következett be, amikor is csak a 2021-es évben 20 milliárd dollárba kerültek a veszteségek.

Ezt a Swiss Re globális viszontbiztosítási óriáscég közelmúltbeli gazdasági jelentésében állapítja meg, amely az árvízbiztosítási veszteségeket befolyásoló trendeket vizsgálja.

A gazdasági növekedés, a növekvő népesség és a gyors urbanizáció tendenciái világszerte továbbra is az árvízkárok növekedésének elsődleges mozgatórugói - magyarázta a Swiss Re.

Az elmúlt évtizedben azonban a csapadékmennyiség és az éghajlatváltozás kulcsfontosságú tényezőként jelentek meg a veszteségek alakulása szempontjából.

Miközben az árvízi eseményekből származó biztosított károk világszerte új csúcsokat értek el, 2011 óta csaknem 100 milliárd dollárral, továbbra is jelentős árvízkockázati védelmi hiányosságok vannak. A Swiss Re elemzése szerint az árvízkároknak mindössze 18%-a volt ténylegesen biztosított ebben az időszakban, így az árvizekből eredő gazdasági veszteségek jóval magasabbak.

A helyzet azonban javul, ahogy a biztosítási és viszontbiztosítási ágazat az adatelemző és modellező cégek támogatásával egyre jobban fedezi az árvízkockázatot. „Míg korábban az árvizeket nem tartották biztosíthatónak, a jobb minőségű adatok, a kifinomult kockázati térképezés és a részletes veszélyt és sebezhetőséget magában foglaló modellezés lehetővé teszi az árvízkockázat pontosabb árazását, ami viszont lehetőséget teremtett az árvízbiztosítás növekedésére" - áll a Swiss Re jelentésében.

Az árvizek hatásai valószínűleg tovább fognak növekedni, különösen, ha figyelembe vesszük az árvízveszélynek kitett lakosság nagyságát. Az Egyesült Államokban az amerikai lakosság 40%-a él a tengerparti megyékben, 10%-a pedig ártereken - jegyzi meg a Swiss Re, de ennek ellenére „miközben az intenzív urbanizáció és a hőmérséklet emelkedése miatt egyre nagyobb területek válnak vízzáróvá, ahol az árvizek előfordulásának valószínűsége megnő, a háztartások árvízbiztosítási lefedettsége alacsony, mindössze 4%."

Eközben az árvízkockázatok fedezete iránti biztosítói hajlandóság növekszik, ahogyan a viszontbiztosítási megoldások is, sőt, mostanában már kifejezetten árvízkockázatra szóló katasztrófa-kötvényekkel is találkozhatunk. Mindez azt jelenti, hogy az árvízbiztosítási penetráció idővel növekedhet. Az elmúlt napok pakisztáni eseményei is rámutattak az árvízbiztosítás fontosságára, különösen a még mindig fejlődőnek tekintett gazdaságokban.

Az árvizek humanitárius hatásai gyakran sokkal nagyobbak, mint a gazdasági, ezért a globális biztosítási, viszontbiztosítási és biztosításhoz kötött értékpapír (ILS) piacnak is szerepet kell játszania olyan megoldások kidolgozásában, amelyek fontos katasztrófakockázati védelmet nyújthatnak a világ feltörekvő részein.

Ahhoz, hogy világszerte az árvízkockázatok nagyobb arányban kerüljenek biztosításra, a Swiss Re szerint magas minőségű és nagy felbontású adatokra támaszkodó, megbízható kockázatértékelésre van szükség, kiegészítve a katasztrófavédelmi beruházásokat.