Nálunk a legolcsóbb a kötelezõ
2011.10.13
Kelet-közép európai szomszédjainkhoz képest Magyarországon a legalacsonyabbak a kötelezõ átlagdíjak, egyedi jellemzõje a piacnak az évi egyszeri díjhirdetés, illetve az online brókerek kimagasló szerepe; a kötések több mint fele az interneten születik. A környezõ országok ettõl lényegesen eltérõ képet mutatnak: a lengyel, román, bolgár, szlovák, szlovén és horvát piacon a biztosítók az év bármelyik napján változtathatják tarifáikat és szinte kivétel nélkül mindenhol elenyészõ az online alkuszi kötések aránya. A legolcsóbbnak számító lengyel átlagdíj is messze meghaladja a hazai szintet, különösen a személyautók körében jelentõs az eltérés- derül ki a Genertel nemzetközi felmérésébõl.

A Genertel direktbiztosító nemzetközi hálózatában végzett felmérésbõl kiderül, hogy a magyarországi kötelezõ biztosítási piac több szempontból is jelentõsen eltér a környezõ országokétól.

Mélyponton a magyarországi díjak?

Az elmúlt években folyamatosan csökkent Magyarországon a kötelezõ biztosítás átlagos éves díja, amelynek szintje a legutóbbi díjhirdetés óta már a 20 ezer forintos szintet sem éri el. Ezzel messze a legolcsóbbak vagyunk kelet-közép-európai régióban. Szomszédjaink két nagyobb csoportra oszthatóak a díjszabásuk alapján; Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia az alsóbb szegmensbe tartozik, itt 30 és 40 ezer forint között mozognak az éves kgfb díjak. Eközben Horvátországban és Szlovéniában az átlagdíj 60 ezer forint körül mozog.

\"A díjak összehasonlítása is világosan mutatja, hogy a hazai díjak már most irreálisan alacsonyak. Ezért sem számítunk további jelentõs csökkenésre az idei kampány során. Ha mindehhez hozzájön még a tervezett baleseti adó bevezetése is - amelyet a biztosítók kénytelenek lesznek beépíteni a jövõ évi biztosítási díjukba - akkor ez összességében akár az adó mértékének megfelelõ díjemelést is jelenthet.\" - hangsúlyozta Csikós Dániel, a Genertel direktbiztosító vezérigazgatója.

Piaci liberalizáció - Folyamatos kgfb kampány egész évben?

A felmérésben vizsgált hat ország kötelezõ biztosítási piaca mindenhol teljesen liberalizált, Nem csupán az évközi évfordulókat, hanem a díjhirdetések idõpontjait sem kötik egy adott dátumhoz. Bulgáriában egy éven belül átlagosan két-háromszor változtatják díjaikat a biztosítók, Romániában pedig leginkább július és december hónapokra idõzítik a tarifaváltásokat. A Genertel szerint a magyarországi kgfb-piac is megérett az évi többszöri díjhirdetésre, hogy más biztosítási termékekhez hasonlóan egészséges piaci verseny érvényesüljön és a biztosítók folyamatosan tudjanak alkalmazkodni a piaci igényekhez.

Élen járunk az online kötések számában

A kgfb szerzõdések jelentõs részét, közel 60 százalékát interneten kötik Magyarországon. A környezõ országok online piacát összehasonlítva Magyarország egyértelmûen az élvonalhoz tartozik, szomszédjainknál elenyészõ: öt százalék alatti az online brókereknél megkötött szerzõdések aránya.

\"2007-ben még 30 százalék körül volt az online közvetítõkön keresztül megkötött új szerzõdések aránya, tehát az elmúlt három évben is jelentõs eltolódás zajlott ebbe az irányba. Ez a jelenség nem csupán a régióban, hanem Európában is példa nélküli, kialakulása jórészt annak köszönhetõ, hogy a hazai biztosítók és alkuszok a díjat kizárólagos értékesítési szempontként kezelik.\" - tette hozzá Sebestyén László, a Genertel értékesítési igazgatója.

Terjednek a kiegészítõk

Annak ellenére, hogy az ügyfelek a kötelezõ biztosítást döntõen az ár alapján választják, ma már itthon és az elemzésben vizsgált országokban is egyre többeknek fontos a kiegészítõ szolgáltatások köre. Ezek közül a legnépszerûbbek az autó lerobbanása vagy defekt esetén igénybe vehetõ azonnali segítségnyújtás, a mini-casco és a kátyúkár-biztosítás, melyek mindegyikére itthon is találunk már példákat.