Minimális a biztosítási fedezet az olaszországi földrengés által okozott károkra
2016.08.27
Biztosat állítani ugyan még nem lehet, hiszen jelenleg is tart az augusztus 24-i földrengés és utórengései által okozott károk elemzése, viszont az ingatlanok értékei, illetve a fedezet hiánya miatt alacsony lehet a biztosítók által könyvelt veszteség – állítja az RMS katasztrófa-modellezõ cég.

Még néhány napot várni kell, hogy teljesebb képet kapjunk, de az már tisztán látható, hogy az érintett területeken nem túl magasak az ingatlanárak, illetve az épületek többsége nincs biztosítva földrengés okozta károkra- tudtuk meg Robert Muir-Wood, az RMS kutatási igazgatójának nyilatkozatából.

A közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma, az RMS becslései szerint 250 és 350 közé tehetõ, melynek oka részben a régió épületeinek rossz állapota. Az AIR Worldwide hozzátette, hogy az érintett kisebb és nagyobb városok népszerû turistacélpontok. Amatrice városában például most hétvégén került volna megrendezésre a tradicionális all´amatriciana spagettinek szentelt jubileumi 50. gasztrofesztivál. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Amatrice és a környezõ települések több tízezer látogatót csábítanak fel a hegyekbe a nyári idõszakban, amely eredményezhet magasabb halálozási arányt. Mindezen felül az épültek többsége nem rendelkezik megerõsített falszerkezettel, ráadásul még jócskán a szeizmikus méréseket figyelembe vevõ modern építési szabályok bevezetése elõtt épültek.

Földrengés esetén egy 1980 elõtt épített épület összeomlásának valószínûsége nagyon magas. A szeizmikus kódokat 1996-ban vezették be, különbözõ elõírásokkal és korlátozásokkal együtt, azonban az olasz szeizmikus kódok jelentõsen nem változtak 2003 óta. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata megjegyezte a földrengés által legsúlyosabban érintett településekkel kapcsolatban, hogy építési struktúrájukat tekintve egyaránt elõfordulnak a földrengéseknek ellenálló, illetve nem ellenálló épületek.