Egyre nagyobb kárt okoznak a kkv-knak a kibertámadások, amit a biztosítási kárigények növekedése is mutat
2022.09.28

A kisvállalkozások kiberkárigényeinek költségei 58%-kal nőttek az idei első félévben. Egy ilyen kárigény átlagos költsége mostanra elérte a 139 000 dollárt – derül ki a Coalition kiberbiztosítási szolgáltató jelentéséből, amely a több mint 160 ezres vállalati ügyfélállományából származó adatokon alapul.

A kiberkockázat különböző típusú kockázatokat takar, melyek egy cég információs és technológiai eszközeit érintik. A kibertámadások közé tartozik a személyazonosság-lopás, az érzékeny információk közzététele és az üzemszünet okozása egyaránt. A kiberbűnözés elmúlt években tapasztalt ugrásszerű növekedése rávilágít arra, hogy a vállalkozásoknak szükségük van biztosítási fedezetre a digitális kockázatokra. Ugyanakkor 2022 első felében a Coalition ügyfelei körében mind a kiberkárigények súlyossága, mind pedig a gyakorisága némileg csökkent. 2022 első félévében (2021 második feléhez képest) az átlagos veszteség 175 258 dollár volt, a káresemények gyakorisága pedig 7%-kal csökkent ugyanebben az időszakban.

A feldolgozóipari és ipari vállalkozások továbbra is a leginkább megcélzott iparágak listájának élén állnak, ugyanakkor a nonprofit szervezetek esetében a káresemények gyakorisága megdöbbentő, 57%-os növekedést mutat.

2021-ben azt figyelte meg a Coaliton, hogy a 25 millió dollár alatti bevétellel rendelkező kisvállalkozások egyre sérülékenyebbé váltak a kiberincidensekkel szemben. A biztosítottak e csoportjának kárigényének átlagos nagysága 2021 második felében drasztikusan megugrott, és 2021 első feléhez képest 85%-kal, 163 000 dollárra emelkedett. Az idei első félévben valamivel alacsonyabb, 139 000 dollár volt.

A Coalition tapasztalatai szerint a legtöbb kiberincidenst adathalászat váltja ki, amely a kárigények 57,9%-át teszi ki, de a pénzátutalási csalás (FTF) is stabilan tartja magát.

A Coalition, egy San Francisco-i székhelyű startup, amely a kiberbiztosítást és a proaktív kiberbiztonsági eszközöket ötvözve nyújt szolgáltatásokat vállalatoknak, 2017-es alapítása óta első alkalommal készül az Egyesült Államokon kívüli terjeszkedésre. A cég hamarosan az Egyesült Királyságban is elérhetővé teszi kiberbiztosításait.

Miközben a kiberbiztonsági ágazatban sokan kezdik érezni a gazdasági vihar hatásait, a kiberbiztosítási piac 2021-ben becslések szerint 7,5 milliárd dollárral nőtt, és várhatóan továbbra is 25%-kal fog növekedni évről évre. A Coalition, amely az AIG-t, a Beazley-t és a Hiscoxot sorolja a legfőbb versenytársai közé, a TechCrunchnak elmondta, hogy a technológia, az adatok és a biztosítás "egyedülálló kombinációjának" köszönhetően továbbra is "az egyik legnagyobb szolgáltató" a piacon.