Minden ötödik magyar elmúlt 65 éves
2022.10.03

Magyarország kormányának fontos célkitűzése, hogy felmenőinket mindenkor segítsük - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Hornung Ágnes a hegyvidéki önkormányzat, a HÉTFA Kutatóintézet, a Magyar Urbanisztikai Társaság valamint a Barankovics Alapítvány szervezésében megrendezett Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások című konferencián azt hangsúlyozta: korántsem biztos, hogy a 65 év felettieknek a hátralévő idő ne tartogatna lehetőségeket, és új felfedezéseket. A hozzátartozókon és a társadalmon is múlik, hogy ezeknek az élményeknek az elérését mennyire tudják megtámogatni.

Az államtitkár arról beszélt, hogy folyamatosan emelkedik a társadalom átlagéletkora, ami azt bizonyítja, hogy a tudomány egyre nagyobb eséllyel veszi fel a harcot az időskor problémáival. A magyarországi adatokról szólva azt mondta: a lakosság 20 százaléka, vagyis minden 5. ember elmúlt 65 éves. Hozzátette, világviszonylatban megfigyelhető, hogy emelkedik a várható átlagos élettartam, ami a nők esetében 79, a férfiak esetében 72 év.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az egészségben eltöltött évek száma mindkét nem esetében közel 7 évvel kevesebb, mint a várható élettartam. Ezt a "hézagot", a szociális védőháló segítségével lehet befoltozni, aminek több módja van, és amelyet a kormány igyekszik folyamatosan bővíteni - tette hozzá.

Példaként említette a szűrő- és prevenciós programokat, korai felismeréssel ugyanis a betegségek jobban kezelhetők. Rendkívül fontosnak nevezte az önálló életvitel fenntartását, amit többek közt az akadálymentes környezet kialakításával tudnak támogatni. Szükségesnek nevezte a támogató közösségek megerősítését is, hogy azok, akik egyedül, netán a külvilágtól elszigeteltebben élnek, ne kerüljenek a társadalom peremére.

Hornung Ágnes szerint gyakran hallható közhely, hogy az időskor a jól megérdemelt pihenés ideje. Vannak azonban olyanok, akik szeretnék ezt az időszakot is aktívan tölteni - tette hozzá. Az államtitkár rámutatott: itt nem feltétlenül csak keresőtevékenységre kell gondolnunk, hanem például önkéntességi programok indítására is. Fontos, hogy az időseknek is legyenek céljaik, hasznosnak érezzék magunkat, és az önkéntesség a társadalmi hasznosság egyik pillére.