Megérkeztek az első becslések az Ian hurrikán által okozott károk összegére
2022.10.04

Kiterjedt áradásokat, vagyoni károkat és áramkimaradásokat okozott az Ian hurrikán Floridában, a lakosok pedig a vihar áradásai miatt a településeken rekedtek. Az orkán erejű szélvihar szerdán érkezett a szárazföldre 4. kategóriájú viharként. Floridában 2,5 millió lakos maradt áram nélkül, és Fort Myers közelében 12-18 láb magas viharhullámokat jelentettek, amelyek kórházak tetejét rongálták meg, és jelentős veszteségeket okoztak.  

A biztosítók számára kihívást jelentenek majd az Ian által okozott part menti áradások és a floridai piac „egyedülálló jellege a peresített kárigények valószínűleg magas aránya tekintetében" - mondta a Karen Clark & Company (KCC) szóvívője.

Több elemzőcég is megbecsülte nemrégiben a károk nagyságát:

A Karen Clark & Company (KCC) katasztrófamodellező pénteken késő este közölte, hogy becslése szerint az Ian hurrikán okozta biztosított veszteségek megközelítik a 63 milliárd dollárt.

Amennyiben a KCC számításai beigazolódnak, az Ian minden bizonnyal az Egyesült Államok történetének egyik legköltségesebb hurrikánjaként fog emlékezetes maradni. A biztosítási veszteségek tekintetében csak a 2005-ös Katrina hurrikán múlja felül az Iant, a Biztosítási Információs Intézetnek az Aon információi alapján készített táblázata szerint.

A CoreLogic pénteken azt nyilatkozta, hogy az Ian hurrikán szél- és viharkárokat okozó veszteségei csak Floridában elérhetik a 47 milliárd dollárt. Az elemző cég számításai szerint 22 és 32 milliárd dollár közötti veszteség várható a lakó- és üzleti ingatlanok esetében, a vihar okozta károk pedig további 6-15 milliárd dollárt tesznek hozzá. A CoreLogic számításai a biztosított és nem biztosított veszteségeket is tartalmazzák. A cég szerint az Ian hurrikán utáni helyreállítás lassú és nehéz lesz, mivel az infláció 40 éves csúcson van, a kamatlábak megközelítik a 7%-ot, a munkaerő és az anyagok iránti kereslet pedig magas.

Ezek a legutóbbi becslések nagy ugrásnak számítanak az RMSI néhány nappal ezelőtt közzétett adataihoz képest, amelyek szerint a Ian hurrikán valószínűleg 18 milliárd dollárnyi kárt okoz (a viharhullámot nem számolták bele). A kezdeti becslés szerint 460 000 lakó-, kereskedelmi, ipari, oktatási és egyéb alapvető fontosságú épület sérült meg. Az RMSI becslése szerint ebből 410 000 épület lakóépület volt. Az vállalat néhány nappal később azonban frissített becslést adott ki, amely szerint a károk valószínűleg elérik a 65 milliárd dollárt az államban.

A KBW becslései szerint a biztosított kár 30 milliárd dollárra tehető.

A Fitch Ratings közölte, hogy első elemzése alapján az Ian hurrikán biztosítási veszteségei csak Floridára vonatkozóan 25 milliárd és 40 milliárd dollár között mozoghatnak, és ennek potenciális növekedése attól függően lehetséges, hogy az Ian második partot érése során mennyire súlyos a hatása Carolinában.

A JP Morgan becslése szerint az Ian hurrikán várhatóan több mint 25 milliárd dollár kárt okoz, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a következő napokban még több kárbejelentésre lehet számítani.