A közvetítõi díjakon spórolhatnak a viszontbiztosítók Nelson szerint
2016.09.19
Zsinórban a negyedik éve kényszerültek díjcsökkentésre a viszontbiztosítók, a Lloyd's of London elnöke, John Nelson szerint a közvetítõi jutalékok mérséklése lehet az egyre égetõbbé váló költségcsökkentés elsõdleges terepe.

Nincs hiány az iparágat sújtó nehézségekbõl, alacsony kamatkörnyezet, erõsõdõ vetélytársak és elõre nem tervezett jelentõs kiadások a Brexit következtében. John Nelson egy Monte Carlo-i szakmai találkozón adott interjújában arra célzott, elengedhetetlen a közvetítõi profit-marzs mérséklése a körülményekre való tekintettel.

Mint elmondta, a biztosítási díjak árszínvonala olyan mértékben erodálódott az utóbbi években, hogy egy tipikus, átlagos összkövetelésérték jellemezte év lényegében csak a nullszaldóra elegendõ bevételt termel a piac szereplõi számára. "Amennyiben a követítõk tovább emelik díjaikat, azt fogják tapasztalni, hogy szépen lassan kikerülnek az értékesítési folyamatból." - mondta. "Nyilvánvalóan rövidtávon a minél magasabb marzs az érdekük, de arra azért illene odafigyelni, hogy eközben ne öljék meg az aranytojást tojó tyúkot."- tette hozzá.

A nagy viszontbiztosítók természetesen megengedhetik maguknak, hogy közvetlenül a nagyobb ügyfelekkel üzletelve csökkentsék a költségeiket, de a kisebb cégek erõsen rá vannak utalva a közvetítõ cégekre, ha adott piacon viszontbiztosítói fedezetre van szükségük. A közvetítõi díjak csökkentésére rábírni az érintetteket ráadásul igen kemény diónak ígérkezik, kifejezetten óriási piaci erõvel rendelkeznek. 

Ugyanakkor a mûködési költségek lefaragása nagyon is szükségszerû: 2011 óta ezek a költségek 4,1 százalékkal nõttek az S&P Global Ratings adatai szerint, azaz minél jobban tudja valaki kontrollálni a kiadásait, annál versenyképesebbé válik ezen a piacon.