A katasztrófák sem ártottak a QBE biztosítónak
2011.10.14
Az A.M. Best megerõsítette az ausztrál QBE Biztosító európai és ausztrál leányvállalatai pénzügyi erejének kiváló besorolását, mely leányvállalatok kulcsfontosságúak a QBE Biztosítási Csoport számára. Eközben a QBE kamatfedezeti mutatója bbb+ minõsítést kapott.

A QBE konszolidált, kockázattal korrigált tõkéje – az akvizíciók és a természeti katasztrófák által okozott károk ellenére - várhatóan továbbra is elég erõs marad ahhoz, hogy a csoport 2011-ben megõrizze hitelminõsítését – közölte az A.M. Best.

A hitelminõsítõ várakozásai szerint az idei évet erõs konszolidált adózás elõtti eredménnyel zárja a QBE, amely 2010-ben 1,6 milliárd dollár volt.

Ami a károkat illeti, a biztosítási kárhányad valószínûleg 90-95%-os lesz, annak ellenére, hogy a földrengések, tornádók, viharok és árvizek jelentõs károkat okoztak a csoport számára. 2011 elsõ felében a QBE nettó kárkifizetése meghaladta az egymilliárd dollárt. A kárhányad prognózisba az év hátralévõ részében bekövetkezõ veszteségeket is belekalkulálta a társaság.

A csoport a korábbi években is erõs technikai eredményeket könyvelhetett el, beleértve azokat az éveket is, amikor jelentõs katasztrófakárok keletkeztek, mely részben a jól diverzifikált termékportfoliónak köszönhetõ. A befektetésekbõl származó bevételek várhatóan így pozitívan járulnak hozzá a csoport eredményéhez. A QBE befektetési portfoliója elsõsorban fix kamatozású értékpapírokból áll.

A QBE nem-életbiztosítási, és viszontbiztosítási portfóliója mind földrajzilag, mint termék szintjén jól diverzifikált az A.M. Best szerint. A csoport üzleti profilja igen erõs, mely nagyrészt ausztráliai és londoni jelenlétébõl fakad, de a többi core régióban (Egyesült Államok, Európa és Ázsia) is erõsíti profilját akvizíciók formájában.

Az organikus növekedés lehetõségei azonban korlátozottak maradnak, amíg a legfontosabb üzletágak piaci feltételei nem mutatnak javulást – közölte az A.M. Best.