Komoly harcot vívnak a gépjármû-biztosítók
2011.10.14
Komoly harcot vívnak a német, brit és francia gépjármû-biztosítók a nyereségességért, de valószínûleg néhány évig csak nullszaldós eredményeik lesznek – derül ki a Standard&Poor’s jelentésébõl.

Az S&P Franciaország és Németország érett biztosítási piacain a versenyt okolja a gépjármû-biztosítási díjakra nehezedõ nyomás, és az egyre gyengébb kötési teljesítmények miatt. Az Egyesült Királyságban pedig az egyre növekvõ kárigények rontják a társaságok teljesítményét.

Eközben a befolyt biztosítási díjak tõkepiaci befektetésébõl származó jövedelmek sem valószínû, hogy sokat tudnak javítani a gyenge mûködési eredményen – közölte az S&P hitelelemzõje, Johannes Bender.

A gépjármû-biztosítók mindhárom piacon növelni tudják áraikat a közelmúltban, amelyek a fellendülés jeleit mutatják a biztosítási piacon. Ugyanakkor a piac még mindig kihívásokkal teli, amely vajmi kevés esélyt ad arra, hogy a kárhányad 100% alatti szintre csökkenjen a következõ két évben – derül ki a jelentésbõl.

Németországban az S&P arra számít, hogy az új árazási stratégiának köszönhetõen a gépjármû-biztosítási díjak szerény növekedést tudnak produkálni 2012-ben, amely a társaságok mûködési eredményeit is elõnyösen érintené. Ugyanakkor nem valószínû, hogy ez elegendõ lesz ahhoz, hogy megakadályozza a további mûködési veszteségeket, tekintve a téli hónapok megemelkedõ kárigényeit és a folyamatos verseny miatti árnyomást.

Azt sem tartjuk valószínûnek, hogy a díjemelkedés elegendõ lesz a német biztosítók teljesítményének olyan mértékû fellendüléséhez, melyet a korábbi ciklikus fellendülések idején tapasztaltak – fogalmazott a szakember.

Hasonlóak a kilátások a brit piacon is, ahol a biztosítók egyre nagyobb testi sérülésbõl fakadó kárigénnyel szembesülnek. A társaságok ezekre elsõsorban a díjak erõteljes emelésével reagáltak, melyek némileg javítottak a 2010-es teljesítményükön.

Az S&P kétségét fejezte ki, hogy az ágazat 2012-ig nyereségessé tud válni, nem valószínû ugyanis, hogy a díjemelés önmagában hosszú távú megoldást jelent a személyi sérülésekkel kapcsolatos kárigények emelkedésére.

Franciaországban a piaci szereplõk az emelkedõ kárigényekre szintén a díjak emelésével reagáltak. Az alacsony GDP-elõrejelzéseknek és a várhatóan visszafogott befektetési jövedelmeknek köszönhetõen az S&P arra számít, hogy a növekedés fõ forrása nem is lehet más, mint a díjemelés.