Itthon is egyre népszerûbbek az egészségügyi okoskütyük
2016.09.28
A Vienna Life Biztosító az egészségügyi okoskütyükrõl – például a meditációs tippeket adó karkötõrõl, a lakás levegõjét is vizsgáló okosmérlegrõl, vagy az italokat felismerõ és elemzõ okospohárról – ír legújabb blogbejegyzésében.

Az érzelmeinket is figyeli a karkötõ

A sportkarkötõk és sportórák piaca hatalmas, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy mire megyünk ezekkel. Van, aki szerint csak néhány számot kapunk, mások esküsznek arra, hogy ezeknek köszönhetõen egészségtudatossá váltak, és sokkal jobban érzik magukat a bõrükben. Az ilyen kütyük pulzust, elégetett kalóriákat, alvásciklust mérnek és számolnak. De van olyan karkötõ is, ami az érzelmeinket figyeli. A Feel-lel például a nap végén látni fogjuk, hogy mikor voltunk nyugodtak, stresszesek, ha esetleg nem emlékeznénk rá magunktól is. Az applikáció légzési és meditációs tippekkel is ellát, s beállíthatjuk rajta az érzelmi jóllétünkkel kapcsolatos céljainkat is. Mindezt 45 ezer forintért.

A digitális Schobert Norbi

Hogyan fogyhatunk a leggyorsabban és legtudatosabban? A 12 ezer forintba kerülõ Xiaomi Smart Scale okosmérleg Bluetooth-on kapcsolódik androidos telefonokhoz és Apple eszközökhöz egyaránt. Számol testtömeg-indexet, és ha Mi Band szenzort is hordunk, akkor addig nem hagy békén minket, amíg eleget nem mozgunk. Aki nem bízik az ilyen „olcsó” mérlegekben, annak ott van a Withings terméke: a Smart Body Analyzer mérleg 47 ezer forintba kerül, s a lakás levegõjét – a pollen-, továbbá atka-értékeket – is vizsgálja, pulzust mér, és mindezeket felhõbe szinkronizálja.

Okosan mérhetjük a vérnyomást és a cukrot is

Vérnyomásmérõ viszonylag sok háztartásban akad, azonban az okoseszköz rögtön a számítógépnek küldi az adatokat. A 15 ezer forintos Salter MiBody például csuklóra szerelhetõ, szisztolés és diasztolés vérnyomást mér, plusz pulzust, emellett az idõt is mutatja. Mérhetünk okosan vércukrot is: a legjobb erre az iHealth 19 ezer forintos mérõje, amely az összes iPhone 4-es vagy annál újabb Apple telefonnal kommunikál. Az Androidos telefonok közül azonban csak néhány Samsung és az újabb Nexusok szerepelnek a kompatibilitási listában.

Rázós villa az egészségünkért

Természetesen van a piacon egy sor, elsõre abszurdnak tûnõ okoseszköz is. Okos villából rögvest kétféle is akad: az egyik azt figyeli, hogy mit és milyen gyorsan eszünk, és persze villog, rezeg, sípol, ha nem rendesen. A másik okosvillát a túlzott sófogyasztás ellen fejlesztették ki japánok: ez apró áramütéssel stimulálja a sós ízt a szánkban. Ez azonban egyelõre még nem kapható boltban. Ami viszont igen, az az okospohár. A Wessyl szenzora minden beletöltött italt felismer. Nemcsak azt mondja meg, hogy sört töltöttél bele, hanem azt is, hogy milyet. A lényege persze, hogy megmondja, mikor és mennyit érdemes inni, nem ittunk-e túl keveset vagy túl sokat.

Ha további érdekességekre is kíváncsi az egészségügyi okoskütyükrõl, olvasson tovább a Vienna Life Biztosító blogján!