A belföldi használtautó-piac még tartja magát: zömében idősebb autók cserélnek gazdát
2022.10.19

A DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon az elmúlt hónapban közel 68 600 személygépkocsi cserélt gazdát. Bár idén negyedévről negyedévre egyre kevesebb a belföldi használtautó-adásvételek száma, év végére várhatóan megdől a 817 300 darabszámmal beállított tavalyi rekord.

„Június óta a 70 ezres szint körüli szűk sávban mozog a belföldi használtautó-piac havi forgalma – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Az érdeklődők figyelme egyre inkább a hazai eladó járművek felé fordul, miután az elszálló euróárfolyam és a nyugat-európai minőségi kínálat beszűkülése miatt az elmúlt hónapokban jóval kevesebb behozott használt személyautót helyeztek itthon forgalomba.Augusztusban és szeptemberben a covid-időszak óta először újra tízezer alá került ez a szám.”

A belföldi használtautó-piac sem képes azonban elkerülni annak hatásait, hogy a gazdasági helyzet romlásával csökken a kereslet az autók iránt. Negyedévről negyedévre zsugorodik a piac: az első negyedév 217 ezres tulajdonosváltást a második negyedévben 211 ezer követte, a most zárult harmadik negyedévben pedig már csak 208 ezer használt autó cserélt gazdát. Ennek ellenére – az első két negyedév aktív forgalmának köszönhetően – a hazai tulajdonosok közti adásvételek száma az év egészét tekintve néhány százalékkal a tavalyi 817 300-as rekordérték felett alakulhat.

A belföldi adásvételek zöme idősebb autókkal zajlott: az első kilenc hónapban gazdát cserélt autók 76 százaléka legalább tízéves volt. Az alsó-közép, illetve a kisautó kategóriákból került ki a teljes forgalom 51 százaléka. A legnépszerűbb modell az Opel Astra volt, amiből közel 36 ezret adtak el, Ford Focusból 17 400-at írtak át, míg Volkswagen Golfból 17 ezer cserélt gazdát szeptember végéig. A kisautók közül a legnépszerűbb a lista második helyén szereplő Suzuki Swift 28 700-as darabszámmal.

Miközben a használtautó-piacon a 2022 első kilenc hónapjában gazdát cserélő 636 400 személyautó mennyisége 4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 612 100-as értéket, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 99 300 darab volt, ami 1,3 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 98 000-es értéket.