Erősen nő a kereslet a viszontbiztosítási védelem iránt
2022.10.20

Erős és növekvő keresletet látnak a viszontbiztosítási védelem iránt minden ágazatban és régióban a jelenlegi magas inflációs környezet miatt a Swiss Re vezetői.

A biztosítási piac figyelme egyre inkább a fontos, 2023. január 1-jei megújításokra irányul. "A jelenlegi bizonytalan időkben a kockázati védelem iránti kereslet jelentős növekedését látjuk minden üzletágunkban és minden régióban" - mondta Frank Reichelt, a viszontbiztosító Észak-, Közép- és Kelet-Európáért felelős vezetője egy tegnapi sajtótájékoztatón. "Ahogy az infláció megjelenik az ügyfelek kitettségértékelésén, jelentős új kapacitás iránti keresletre számítunk."

Ugyanakkor - folytatta - a Swiss Re úgy látja, hogy bizonyos területeken, különösen a természeti katasztrófák esetében a viszontbiztosítási kapacitás valójában szűkül, mivel a viszontbiztosítási hajlandóság csökken, amely tendencia Reichelt szerint valószínűleg hatással lesz az árakra.

Mivel a világ egyre kockázatosabbá válik, Reichelt hangsúlyozta, hogy a viszontbiztosítás hagyományos szerepe, mint az iparág pénzügyi hátországa, valószínűleg továbbra is fennmarad. Azonban "a viszontbiztosítóknak és a biztosítóknak kompenzálniuk kell az inflációt". Továbbá, ahogy a kockázatok felhalmozódnak, a biztosítási díjak emelkedni fognak, hogy tükrözzék az új, változékonyabb valóságot.

"Mivel a kockázatok az inflációval együtt nőnek, a viszontbiztosítási fedezetek szerkezetének az inflációval együtt kell fejlődnie, a biztosítók önrészének pedig növekednie kell. Az egyik terület, amely nagyon jól szemlélteti ezt a dinamikát, az európai természeti katasztrófa helyzet" - tette hozzá. Reichelt szerint a Swiss Re legtöbb ügyfele "fontolgatja, hogy jövőre további kapacitást vásárol". Ezt számtalan tényező mozgatja, többek között az infláció, a kártapasztalatok, a másodlagos veszélyek jobb megértése, valamint a Szolvencia II megfontolások.