Közel 9 milliárdba is kerülhet a Matthew a biztosítóknak
2016.10.15
A Matthew hurrikán okozta biztosított kárérték az AIR Worldwide elõzetes becslései alapján akár a 8,8 milliárd dollárt is elérheti.

Legkevesebb 2,2 milliárd, legfeljebb 8,8 milliárd dollárba kerülhet a csaknem két hétig tomboló Matthew hurrikán okozta károk megtérítése a biztosítóknak. Az AIR elõzetes becslései alapján a biztosított károk legnagyobb része az USA-ban jelentkezett, itt 2,2-6,8 milliárd dolláros kárértékkel lehet számolni, a Karib-térségben "mindössze" 600 millió és 2 milliárd dollár közé esik majd a biztosítók által kifiezetendõ számla összege. 

A Karib-térségben, illetve az USA délkeleti partvonalán pusztító Matthew október elsején érte el a csúcsát, ekkorra már a Saffir-Simpson féle hurrikán skála legmagasabb, 5-ös kategóriájába tartozott, közel 257 km/h sebességû széllökések kísérték. Három nappal késõbb, 4-es kategóriájú hurrikánként érte el Haiti nyugati, és Kuba keleti részét, majd a Bahama-szigetekre csapott le, és idõközben 3-as kategóriájúra szelidült. Az USA délkeleti partvonalának öt államán söpört végig ezt követõen (Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, Virginia), de szerencsére a vártnál gyorsabban veszített erejébõl.