Több mint 20 százalékkal drágább a kötelezõ
2016.10.24
A Netrisk.hu statisztikái szerint 21 százalékkal nõtt a személygépkocsikra kötött kötelezõ kgfb-szerzõdések éves átlagdíja az elõzõ évhez képest.

2016 harmadik negyedévében 32 000 forint körül alakult az átlagos éves kgfb biztosítási díj, ez 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban mért 26 400 forintot a személygépjármûve kategóriájában. Az idei év korábbi statisztikáihoz képest azonban már nem ilyen jelentõs a drágulás, a 32 000 forint nagyjából megfelel az elsõ félév átlagának. Ennek magyarázata, hogy az igazán nagymértékû díjemelkedés már az év elsõ negyedévében végbement.

Évközben a kötelezõs szerzõdések többségét a jármû tulajdonjogának megszerzésekor kötik, ezek tlagdíja a korábbi években mintegy 50-60 százalékkal alakult az évfordulós biztosítóváltások átlagdíjszintje felett. Az idei év közepére azonban 30-40 százalék közötti mértékûre zárult ez az olló, miután az azonnali díjak átlaga az év eleje óta 7 százalékot csökkent.

A Netrisk.hu-nál a harmadik negyedév végén egy újonnan vásárolt személyautóra átlagosan 37 500 forintos éves díjon kötöttek kötelezõ biztosítást, ugyanez egy, az évfordulón váltó személyautó esetén 26 700 forint volt.

Az év végi kgfb kampány minden eddiginél visszafogottabbnak ígérkezik, mivel évrõl-évre kevesebbeket érint. További mérséklõ tényezõ, hogy egy idén életbe lépett jogszabály változás miatt az új ügyfelek nem kaphatnak kedvezõbb díjat, mint a meglévõk, így várhatóan kevesebben lesznek a szerzõdést felmondó, majd ugyanoda visszakötõ autósok.