Egyszerûbbé és gyorsabbá vált a bankváltás
2016.11.07
Egyszerûbbé és gyorsabbá vált a bankváltás folyamata, miután a hosszú hétvégén életbe lépett az egyszerûsített bankszámlaváltás feltételeit és határidõit szabályozó kormányrendelet – hívják fel a figyelmet a Bankmonitor.hu banki termék-összehasonlító portál szakértõi.

A korábbi 19 munkanap helyett immáron 12 munkanap alatt bankot válthatnak az ügyfelek, október 29-én ugyanis életbe lépett az egyszerûsített bankváltást szabályozó kormányrendelet – hívják fel a figyelmet a Bankmonitor.hu bankitermék-összehasonlító portál szakértõi. „Egyszerûbbé és rövidebbé vált a teljes folyamat, ennyi idõ alatt teljesen „át lehet mozgatni” egy bankszámlát és az ahhoz kapcsolódó megbízásokat a régi bankból az új bankba. A folyamat során az új bankot lehet ezzel megbízni, amely a régi számlavezetõtõl átveszi a fizetési megbízásokat, a régi bank pedig a folyamat végén megszünteti a régi számlát” – magyarázza Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetõje. Elmondása szerint a változtatással a kormány célja a bankváltási folyamat egyszerûsítésén keresztül a bankok közötti verseny erõsítése is. Ezt szolgálja az is, hogy az a bank, amely az elõírásokban meghatározott kötelezettségeit nem vagy nem megfelelõen teljesíti, és ezzel az ügyfelének kárt okoz, köteles az ügyfél pénzügyi veszteségét – ideértve a díj- és kamatveszteségeit is – haladéktalanul megtéríteni. 

Érdemes tudni, hogy a rendszeres átutalási megbízásokon és csoportos beszedéseken túl a beérkezõ ismétlõdõ átutalások (például munkabér) is átmozgathatók automatikusan az új számlára. Ennek keretében az ügyfél számlájára ismétlõdõen átutalást teljesítõ feleket azok számlavezetõjén keresztül tájékoztatja az új bank az új számláról. „Új elem a folyamatban, hogy a résztvevõ bankok díjat számíthatnak fel a szolgáltatásért” – hívja fel a figyelmet Sándorfi Balázs. Mint mondja, kizárólag „tényleges ráfordításaikkal arányos, ésszerû díjat” állapíthatnak meg, de egyelõre azt még nem tudni, hogy az egyes bankok milyen mértékû költségeket fognak ezért felszámítani. „Feltételezhetjük, hogy az új bank, ahol új számlát nyit az ügyfél, nem fog költséget felszámítani, míg valószínû, hogy a régi bank igen” – véli a Bankmonitor.hu ügyvezetõje.

Az egyes bankszámlák átlagos teljes havi fenntartási költsége között több mint ezer forintos eltérés lehet, így egy jó választással évi 5-10 ezer forint is megspórolható ezen. Amennyiben tervezünk váltani, elsõként térképezzük fel az aktuális bankszámla ajánlatokat, amely során a saját számlahasználati szokásainkat vegyük figyelembe! Ha megvan a megfelelõ ajánlat, az új bankszámla megnyitása után lehet átmozgatni az egyes megbízásokat, értesíteni a munkáltatót, amelyhez segítségül hívhatjuk a fentebb említett egyszerûsített bankváltás folyamatát.