Miért rossz ötlet gáztűzhellyel fűteni?
2022.12.07

Bár a katasztrófavédelem rendszeresen felhívja a lakosság figyelmét a gáztűzhelyek fűtésre való alkalmazásának veszélyeire, így is évente fordulnak elő életveszélyes vagy halálos esetek. De miért veszélyesebb fűtésre, mint főzésre használni a gáztűzhelyet?

A gáztűzhely rendeltetésszerű használatakor is jelentősen – jellemzően a kültéri érték többszörösére – növekszik a szén-monoxid és a nitrogén-oxidok koncentrációja. Mivel a gáztűzhely az égéshez szükséges oxigént a helyiségből fogyasztja el és az égéstermékét is ugyanoda juttatja vissza, közvetlen közelében tartózkodni akár veszélyes is lehet.

Fedő használatával csökkentjük a főzési és így a légszennyezési időt is, páraelszívó használata pedig bizonyítottan jelentősen csökkenti a szennyező anyagok koncentrációját. Mindezek mellett is érdemes azonban főzés közben, után szellőztetni.

Azonban a gáztűzhelyet vagy sütőt hőforrásként használó emberek egészségügyi kockázatai messze meghaladhatják a gázzal főzők potenciális kockázatait, a keletkező szennyező anyagok szintje ugyanis jóval nagyobb lehet.

A gáztűzhely fűtőforrásként való használata több okból sem jó ötlet. Először is, ha vannak gyerekek, könnyen megégetheti őket a forró nyitott sütő. Másodszor, az olyan krónikus légzőszervi betegségekben szenvedő emberek, mint az asztma, a COPD vagy más betegségek esetén a földgáz tartós égetéséből származó mellékszennyező anyagok súlyosbíthatják ezeket az állapotokat.

Rossz közérzet, fejfájás vagy súlyosabb rosszulléti jeleinek észlelése esetén azonnal meg kell szüntetni a készülék működtetését, szellőztessünk és hagyjuk el a helyiséget, szükség esetén forduljunk orvoshoz!