Megvan a gyõztes, pánikban a piacok
2016.11.09
Véget ért az eddigi két legnépszerûtlenebb jelölt küzdelme az amerikai elnökválasztáson. Ahogy a szintén váratlan eredményt produkáló Brexit esetében, úgy Donald Trump gyõzelmének híre is megrázta a piacokat.

Szoros küzdelemmel, de egyértelmû kimenetellel ért véget az amerikai elnökválasztás, mely a kampánya során igen ellentmondásos, és ijesztõ ígéreteket tévõ Donald Trump gyõzelmét hozta. A pénz- értékpapír- és árupiacok jól látható módon a kiszámíthatóbb politikát ígérõ Hillary Clinton gyõzelmére számítottak, már a biztos végeredmény elõtt igen érzékenyen reagáltal Trump egyre fokozódó elõnyére. A dollár árfolyama, a nyersanyagok ára és a tõzsdék is zuhanórepülésbe fordultak.

A 30 vezetõ amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 3,52 százalékos mínuszban áll, a Standard & Poor’s 500-as mutatója 4,31 százalékkal esett. Európában a londoni FTSE-100 index 4,09 százalékos, a frankfurti DAX-30 pedig 4,47 százalék körüli veszteségben indíthatja a kereskedést, de erõs veszteséggel zártak az ázsiai és csendes-óceáni térség tõzsdéi is.

A dollárindex 1,47 százalékkal csökkent, a forinthoz képest reggelre 1,61 százalékot vesztett értékébõl a dollár.