Az elsõ fizetés tesz felnõtté, az utolsó nyugdíjassá
2016.11.22
Csak minden hetedik-nyolcadik ember tartja a 18. születésnap betöltését, esetleg a házasságkötést a felnõtté válás küszöbének. Még csak nem is a saját lakás vagy az autó a nagykorúvá válás szimbóluma. Valójában az emberek többsége akkortól tartja magát felnõttnek, amikor a pénzügyekben saját lábra áll − derül ki abból a kutatásból, amit a Groupama Biztosító megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készített.

A nagykorúvá válás záloga az anyagi függetlenedés

A 18-59 éves korú lakosság körében végzett országos reprezentatív kutatás szerint az emberek több mint fele a szülõktõl való anyagi függetlenedést és a munkába állást nevezte meg a felnõtté válás legfontosabb kritériumának. A szülõktõl való elköltözéssel és a párkapcsolati együttéléssel csupán az emberek alig harmada azonosítja az önálló élet kezdetét.

„A hagyományos értelemben vett jelentõs életeseményeket, mint a gyermekvállalás, vagy a tanulmányok befejezése, fele annyian ítélték csak a felnõttkor küszöbének, mint az elsõ fizetés számlára érkezésének pillanatát. Magyarországon tehát az anyagi függetlenedés a nagykorúvá válás záloga” – értelmezi a kutatás eredményeit Halasi Melinda, a Groupama Biztosító Értékesítés Támogatási Fõosztályának vezetõje.

A Groupama Biztosító nagyívû, az életutak változását vizsgáló friss kutatása megmutatta, hogy az elmúlt 20-30 évben alapvetõ változások történtek, melynek egyik leglátványosabb jele a családalapítás kitolódása. Az azonban, hogy a fiatalabb generáció egyre késõbbi életkorban házasodik és vállalja elsõ gyermekét, nem jelenti egyben azt is, hogy késõbb válik felnõtté. A felnõtté válást jelentõ életesemények, mint például a szülõktõl való anyagi függetlenség, a munkába állás, az önálló kereset körülbelül ugyanabban az életkorban következik be, mint a szülõknél.

Az utolsó fizetés tesz nyugdíjassá


A Groupama nem csak a felnõtté, hanem a nyugdíjassá válás körülményeit is vizsgálta. A lakosság háromnegyede ma is takarékoskodik, a nyugdíjas éveire azonban csupán negyede tesz félre. Ennek egyik oka, hogy míg az emberek átlagosan 26 év körül kezdenek megtakarítást felhalmozni, a nyugdíjcélú takarékoskodás csak egy évtizeddel késõbb, 36 évesen indul. Ebben azonban pozitív elmozdulás látszik. 

Míg az elmúlt 30 évben a családalapítás fokozatosan kitolódott, az öngondoskodás egyre korábban veszi kezdetét. Bíztató, hogy a mai 18-29 éves korosztály 8-10 évvel korábban kezd el pénzügyi tartalékot képezni, illetve nyugdíjcéllal takarékoskodni, mint szüleik generációja tette „A fiatalok egyre inkább megértik, hogy a munkába állást követõen minél hamarabb el kell kezdeni rendszeresen félretenni az idõskorra. A késõbbi önmaguk meg fogja köszönni nekik” – összegzi Halasi Melinda, a Groupama Biztosító Értékesítés Támogatási Fõosztályának vezetõje.