Fitch: Csökkent az európai viszontbiztosítók eredményessége
2022.12.05

Csökkentek Európa négy legnagyobb viszontbiztosítójának eredményei az idei év első kilenc hónapjában, 2021 azonos időszakához képest – derül ki a Fitch Ratings jelentéséből.

A csökkenés oka a magasabb természeti katasztrófakárok, a gyengébb befektetési hozamok és a tartalékok erősödése. A Munich Re, a Swiss Re, a Hannover Re és a SCOR egyaránt kétszámjegyű díjnövekedést mutatott a nem-élet viszontbiztosításban az emelkedő árak és a növekvő kereslet miatt.

A négy fő európai viszontbiztosító saját tőkéhez viszonyított jövedelmezősége 6 százalékponttal csökkent, átlagosan 3%-ra 2022 első 9 hónapjában. A kockázatvállalási hajlandóság és az irányítás különbségei miatt azonban az eredmények jelentősen eltérnek a négy között. A nyereség romlásának legfőbb mozgatórugói a magas természeti katasztrófakárok, a tőkebefektetések értékvesztése és a magas kárinfláció miatt erősödő tartalékok voltak. Az élet- és egészségbiztosítás szegmensben mind a négy szereplő erősebb biztosítástechnikai eredményt mutatott, részben a Covid-19-hez kapcsolódó alacsonyabb halálozási kárigényeknek köszönhetően.

Mind a négy viszontbiztosító profitált a nem-élet viszontbiztosításoknál megfigyelhető emelkedő díjakból, és a legtöbbjük kétszámjegyű díjnövekedésről számolt be 2022 első 9 hónapjában - kivéve a Swiss Re-t.

A cég fenntartotta a globális viszontbiztosításra vonatkozó „semleges" ágazati kilátását, ami azt a várakozást tükrözi, hogy az ágazat pénzügyi teljesítménye 2023-ban nagyjából stabil lesz, mivel az emelkedő árak és a magasabb újrabefektetési hozamok ellensúlyohatják a növekvő kárinflációt és az alacsonyabb eszközértékeket.