Érkezik az e-egészségügy
2016.12.02
Jövõre indul az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT), 2018-ban pedig már kötelezõ lesz a csatlakozás valamennyi egészségügyi szolgáltatónak. Az önálló felületen elérhetõ szolgáltatás segítségével bárki, bármikor lekérheto aktuális egészségügyi adatait, vizsgálatait, beutalóit.

Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárának bejelentése alapján az új szolgáltatáscsomag egy önálló lakossági portálon keresztül, ügyfélkapus regisztráció, illetve a TAJ-azonosító megadását követõen lesz elérhetõ. A szolgáltatások körérõl jelenleg annyit tudni, hogy a sikeres bejelentkezést követõen bárki számára elérhetõk lesznek az alábbi lehetõségek:

 

  • felírt receptek és beutalók megtekintése és állapotuk követése
  • vizsgálatok idejének, helyszínének, a hozzájuk kapcsolódó információk, így például a rendelési idõk, a rendelõk elérhetõségeinek megtekintése
  • zárójelentések, leletek, egyéb dokumentumok, képi vizsgálatok eredményeinek letöltése
A használatot megkönnyítendõ kiterjedt információs és edukációs anyag is helyet kap a portálon, a weben kevésbé járatos korosztályokra tekintettel pedig az EESZT szolgáltatásai bármely Kormányablak ügyintézõin keresztül is elérhetõk lesznek. Az állami intézmények számára kötelezõ csatlakozás várhatóan már 2017-ben esedékes lesz, a magánszolgáltatók számára valószínûleg 2018-ban lesz ugyanennek a határideje.