Jelentõsen drágulhatnak a budapesti parkolóhelyek és garázsok
2016.12.07
Rövid távon a lakás- és irodafejlesztések miatt tûnhetnek el parkolóhelyek Budapest és más nagyvárosok belsõ részeibõl, ami nem segít az amúgy is szûkös kínálaton - derül ki az ingatlan.com friss elemzésébõl, amely szerint a több belsõ fõvárosi kerületben 10-20 százalékkal drágultak a parkolóhelyek és garázsok.

A következõ két évben várhatóan 15-20 ezer új lakás jelenik meg a piacon a folyamatban lévõ és a közeljövõben induló társasház-fejlesztések eredményeként. Az építkezések az irodaház-fejlesztésekkel együtt a garázsok és parkolóhelyek piacát is átrajzolhatja - áll az ingatlan.com elemzésében. Budapest belsõ kerületeiben ugyanis a parkolás eddig sem feltétlenül ment könnyen, a parkolóhelyek száma pedig várhatóan csökkenni fog. Mégpedig azért, mert az utóbbi években több foghíjteleknél kézenfekvõ hasznosítás volt a parkolóként történõ üzemeltetés, ám az ingatlanpiaci kereslet miatt a szóban forgó telkek egy részén lakás- vagy irodafejlesztések indulnak a jövõben.

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje szerint elsõsorban a budapesti parkolási helyzetet változhat meg a fejlesztések miatt kiesõ telkek miatt. A vidéki nagyvárosokban - például Gyõrben, Debrecenben, Kecskeméten, Szegeden - is fõleg a belvárosi területeket érinthetik hátrányosan a lakásfejlesztések, de Budapesthez képest a kiesõ parkolóhelyek kezelhetõbb problémát jelentenek. Egy biztos, hogy több népszerû belvárosi lokációban - néhány utcányi területen - komolyabb gondot jelenthet majd a parkolás egy-egy építkezés miatt. Dubitz András, a fõváros több kerületében több mint egy tucat parkolót mûködtetõ Star Park Holding vezérigazgatója szerint a 2016-ban és 2017-ben az üresen álló belvárosi telkek 30-40 százalékán indult vagy indul építkezés, ami körülbelül 30 ingatlant jelent. Az új lakásokra jelentõs a kereslet, de ugyanez fokozottan igaz a parkolóhelyekre, amit az is jelez, hogy egy újonnan megnyílt XIII. kerületi parkolóban lévõ helyek 90 százalékát egy nap alatt lekötötték hosszabb távra. A két szakértõ szerint a parkolási kínálatra megoldást jelenthet, ha a fejlesztések során a beruházók nem csak a minimálisan elõírt parkolóhelyeket hozzák létre, hanem mindenki számára igénybe vehetõ többletkapacitást alakítanak ki.

Garázsok, parkolóhelyek, árak, jövõ

Az ingatlan.com friss elemzésébõl az is kiderül, hogy az idén több budapesti belsõ kerületben a garázsok és teremgarázs-beállók bérleti díja emelkedett. A garázsbérleti díjak az idén jelentõsen emelkedtek például az I. kerületben: a 12-15 négyzetméteres garázsok havi bérleti díja 17 százalékkal 32-40 ezer forintra nõttek a kínálati piacon. A VI. kerületben 11-20 százalékkal 22-29 ezer forintra, a VIII. és IX. kerületben 11-15 százalékkal 15-20 ezer forintra nõttek a havi díjak. Az eladó garázsok ára pedig a VII., a IX. és a XI. kerületben nõtt a legnagyobb mértékben: 23-30 százalékos volt az átlagos drágulás, így a garázsok és teremgarázs-beállók átlagára 2,5-4,5 millió forintra emelkedett. Akadnak extrémebb esetek is: a ferencvárosi és józsefvárosi garázsoknál elõfordult 60 százalékos drágulás is.

Balogh László szerint a következõ idõszakban az újlakás-vásárlóknak érdemes lesz figyelembe venniük, hogy egy-egy autóbeálló vagy garázs megléte kelendõbbé teheti majd eladáskor a lakást. Ez különösen igaz a belsõ kerületben lévõ ingatlanokra. Ha pedig a tulajdonos kiadná a lakást és a garázst is, érdemes mérlegelni, hogy külön-külön adja bérbe azokat, mert így még nagyobb bevételre tehet szert.