Új szabályokat kapnak az európai pénzügyi piacok!
2011.10.21
Az Európai Bizottság a tegnapi napon a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv módosítására vonatkozó javaslatokat terjesztett elõ: az irányelv és a rendelet célja a pénzügyi piacok hatékonyabbá, rugalmasabbá és átláthatóbbá tétele, illetve a befektetõk védelmének erõsítése. Az új jogszabályi keretek révén egyúttal növekedni fog a szabályozó hatóságok hatásköre, és egyértelmû mûködési szabályok vonatkoznak majd valamennyi kereskedési tevékenységre.

Az elmúlt években gyökeres átalakulás ment végbe a pénzügyi piacokon. Új kereskedési helyszínek és termékek jelentek meg, és az olyan technológiai fejlemények, mint a nagy gyakoriságú, számítógépes algoritmusok által vezérelt kereskedés szintén változásokat hozott. A 2008-as pénzügyi válság során szerzett tapasztalatokra támaszkodva a G20-csoport 2009. évi pittsburgh-i csúcstalálkozóján arról született megállapodás, hogy fokozni kell a kevésbé szabályozott piacok, köztük a származékos piacok átláthatóságát és felügyeletét, valamint arról, hogy megoldást kell találni a nyersanyagok származékos piacain tapasztalható szélsõséges áringadozás kérdésére. Ezen körülményekre reagálva az Európai Bizottság a tegnapi napon a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv módosítására vonatkozó javaslatokat terjesztett elõ. Az Egyesült Államokban és a világ többi pénzügyi központjában szintén folynak hasonló célú tárgyalások.

Michel Barnier, a belsõ piacért és a szolgáltatásokért felelõs biztos kijelentette: „A pénzügyi piacoknak kell a reálgazdaságot szolgálniuk, nem pedig fordítva. A piacok az utóbbi években átalakultak, és az uniós jognak ezzel lépést kell tartania. A válság kemény emlékeztetõül szolgál arra, hogy mennyire összetetté és átláthatatlanná váltak egyes tevékenységek és termékek. Ezen változtatni kell. A ma közzétett javaslatok segíteni fognak a pénzügyi piacok javításában, valamint biztonságosabbá és nyitottabbá tételében.”

Növelni kell a befektetõk védelmét

A pénzügyi eszközök piacairól szóló eredeti irányelv 2007 novembere óta van hatályban és a különféle pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó befektetési szolgáltatások (köztük az alkuszi tevékenység, a tanácsadás, a kereskedés, a portfoliókezelés, a jegyzés stb.) bankok, illetve befektetési cégek általi nyújtását, továbbá a hagyományos tõzsdék és az alternatív kereskedési helyek (az úgynevezett multilaterális kereskedési rendszerek) mûködését szabályozza. Az irányelv nyomán versenyhelyzet alakult ki ezen szolgáltatások között, a befektetõk pedig nagyobb kínálatot és alacsonyabb árakat élvezhetnek, a pénzügyi válság azonban rávilágított a rendszer hiányosságaira.

A javaslat legfontosabb elemei

Szilárdabb és hatékonyabb piaci struktúrák: A pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv eddig is kiterjedt a multilaterális kereskedési rendszerekre és a szabályozott piacokra, a felülvizsgált változat azonban egy további kereskedési helyet, a szervezett kereskedési rendszert (OTF) is bevonja a szabályozási keretek hatálya alá. A szervezett kereskedési rendszerek olyan szervezett platformok, amelyek jelenleg nincsenek szabályozva, szerepük azonban folyamatosan nõ. E platformokon például egyre nagyobb mértékû a szabványos származékos ügyletek kereskedelme.

Az új javaslat megszünteti ezt a joghézagot. A felülvizsgált irányelv továbbra is sokféle üzleti modellt tesz lehetõvé, azonban gondoskodik róla, hogy valamennyi kereskedési hely ugyanazon átláthatósági szabályok alapján mûködjön, és feloldódjanak az összeférhetetlenségek.

Annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k) könnyebben férjenek hozzá a tõkepiacokhoz, a javaslatok a kkv-kat célzó piacokat jelzõ külön címke bevezetésérõl rendelkeznek, amely címkét azok a platformok nyerhetik el, amelyek a kkv-k igényeinek kielégítését célozzák meg.

A technológiai újítások figyelembevétele: A pénzügyi eszközök piacairól szóló új irányelv mindezeken túl új biztosítékokat vezet be az algoritmikus és a nagy gyakoriságú kereskedés esetében, amelyek drasztikusan megnövelték a kereskedés sebességét és esetleges rendszerkockázatot jelenthetnek. A biztosítékok között meg kell említeni annak elõírását, hogy az algoritmikus kereskedést folytató összes kereskedõ kerüljön megfelelõ szabályozás alá, rendelkezzen kellõ likviditással, továbbá azon szabályokat, amelyek megakadályozzák, hogy a piacokra való be- és kilépésük növelje a volatilitást. Végül a javaslatok nyomán javulni fognak a klíringre, és más alapvetõ, kereskedelem utáni pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó feltételek, amelyek hiányában a kereskedési helyek közötti verseny torzulhat.

Fokozott átláthatóság: A javaslatok a szervezett kereskedési rendszer kategóriájának bevezetése révén javítani fogják a részvénypiacokon zajló kereskedés, és ezen belül a „dark pool”-ok (azaz a nyilvános platformokon nem megjelenõ kereskedési volumenek és likvid eszközök) átláthatóságát.

A szabályok alól csak meghatározott körülmények esetén lehet mentességet biztosítani. A javaslat nyomán a részvénypiacoktól különbözõ piacokon (azaz a kötvények, a strukturált pénzügyi termékek és a származékos termékek piacán) zajló kereskedésre vonatkozó új átláthatósági rendszer kerül bevezetésre. Továbbá azon újonnan bevezetett követelményeknek köszönhetõen, amelyek értelmében a piacra vonatkozó összes adatot egy helyen kell összegyûjteni, a befektetõk átfogó képet kaphatnak az EU-ban zajló valamennyi kereskedési tevékenységrõl, ez alapján pedig megalapozottabb döntéseket tudnak hozni.

A felügyeleti hatáskörök megerõsítése és a nyersanyagok származékos piacaira vonatkozó szabályok szigorítása: A javaslatok nyomán meg fog erõsödni a szabályozó hatóságok szerepe és hatásköre. Az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatósággal (ESMA) együttmûködésben, és meghatározott körülmények fennállása esetén a szabályozó hatóságoknak lehetõségük lesz egyes termékek, szolgáltatások vagy gyakorlatok tekintetében tilalmat elrendelni, amennyiben a befektetõk védelmét, a pénzügyi stabilitást vagy a piacok megfelelõ mûködését fenyegetve látják. A javaslatok értelmében a nyersanyagok származékos piacaira vonatkozó szabályok is szigorodnak, és bevezetésre kerül egy kereskedõkategóriánkénti pozíciójelentési kötelezettség, amelynek segítségével a szabályozó hatóságok és a piaci szereplõk könnyebben megítélhetik, hogy mekkora szerepet játszik a spekuláció a szóban forgó piacokon. Mindezeken túl a Bizottság azt javasolja, hogy a pénzügyi szabályozó hatóságok kapjanak felhatalmazást arra, hogy nyomon kövessék a nyersanyagok származékos ügyleteivel kapcsolatos kereskedési tevékenységet és rendellenes piaci mûködés gyanúja esetén beavatkozzanak, akár a pozíciókra vonatkozó korlátok megállapítása révén is. A G20-csoport november 3-4. között Cannes-ban tartandó csúcstalálkozóján szintén foglalkozni fognak a nyersanyagok származékos ügyleteinek kérdésével.

A befektetõk védelmének növelése: A már meglévõ szabályokra támaszkodva a pénzügyi eszközök piacairól szóló felülvizsgált irányelv szigorúbb követelményeket ír elõ a portfóliókezelésre, a befektetési tanácsadásra és a strukturált termékek és más komplex pénzügyi termékek kínálatára vonatkozóan. A potenciális összeférhetetlenségek megelõzése érdekében a független tanácsadóknak és portfóliókezelõknek tilos lesz harmadik felektõl pénzösszeget vagy egyéb pénzügyi elõnyt elfogadni. Végül valamennyi befektetési cégre vonatkozóan a vállalatirányításra és a vezetõi felelõsségre vonatkozó szabályok kerülnek bevezetésre.

Következõ lépésként a javaslat az Európai Parlament és a Tanács (a tagállamok) elé kerül megtárgyalásra és elfogadásra. A már elfogadott rendelet és irányelv, valamint a végrehajtásukhoz szükséges technikai szabályok egy idõben lépnek majd hatályba.