A mezõgazdaság teljesítménye és háztartások fogyasztása növelte a GDP-t
2016.12.07
A mezõgazdaság jó teljesítménye és a háztartások belsõ fogyasztásának emelkedése járult hozzá a harmadik negyedévi GDP növekedésének felfelé korrigálásához - emelte ki Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelõs helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Elmondta: a mezõgazdaság 21 százalék feletti növekedést produkált, a háztartások fogyasztása rekordszinten áll.

Balogh László jelezte, hogy a lakosság fogyasztói hajlandósága erõsödött, egyben emlékeztetett arra, hogy a válság idején a családok egy része eladósodott, majd ez csökkent vagy megszûnt, és óvatosan kezdtek költeni fogyasztási cikkekre.

"Az óvatosság kicsit lazul, de még nem vagyunk a 2010 elõtti fogyasztási szinten" - jelentette ki a helyettes államtitkár, aki szerint arra lehet számítani, hogy jövõre a belsõ fogyasztás még inkább felpörög a kormányzati intézkedések hatására.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy az építõipar lassan megmozdul, jövõre várható áttörés. Példaként említette, hogy 20 ezer fölött van a kiadott lakásengedélyek száma, ami duplája a tavaly ilyenkorinak, a megépült lakások száma pedig a három negyedévben majdnem annyi, mint tavaly egész évben. Emellett megkezdõdik az európai uniós pénzek beáramlása.

Balogh László kiemelte, hogy a szolgáltatóipar továbbra is jól szerepel, 5 százalék feletti a növekedése döntõen a kereskedelem a turizmus teljesítményébõl.

A tárca jövõ évre mindenképpen 3 százalék feletti gazdasági növekedést irányoz elõ, de számítások szerint ennél magasabb is lehet, közelítve a 4 százalékhoz - tette hozzá.