Bank, kicsit másképp
2016.12.08
Újabb kilenc országban jelent meg Európa elsõ kizárólag okostelefonon elérhetõ bankja, a Number26, így már összesen 17 EU tagállam polgárai számára kínálja szolgáltatásait, köztük a megtakarítási termékek mellett már biztosításokat is.

Az N26 igen fiatal vállalkozás, alig egy évre tekint vissza, banki tevékenység folytatására vonatkozó engedélyét pedig az idei évben kapta csak kézhez. Ehhez képest igen lendületesen tör elõre a piacon, jelenleg 8 országban mintegy 200.000 ügyfelet mondhat magáénak. Ez a szám pedig minden bizonnyal tovább fog bõvülni rövid idõn belül, Ausztria, Németország, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország és Szlovákia után a Benelux- és Balti államokkal, Finnországgal, Portugáliával és Szlovéniával egészül ki a lefedett országok köre.

A bank egyetlen bankfiókkal sem rendelkezik, szolgáltatásai kizárólag mobilapplikációjukon, illetve weboldalukon keresztül érhetõ el, de a hangsúly érezhetõen elõbbin van. Lényegében az N26 helyzeti elõnyét kihasználva már a kezdetektõl fogva beépítette azokat a szolgáltatásokat, amikkel a hagyományos bankok még csak most próbálkoznak saját applikációikon, de nem kellett megbirkóznia utóbbiak örökletes problémáival, eleve saját funkcióikra optimalizálva építhette a saját rendszerét. Az N26 alacsonyabb fenntartási és mûködési költségei révén jobb feltételekhez között megtakarítási lehetõségek, illetve alacsonyabb számlavezetési díjak segítségével próbálja magához vonzani az ügyfeleket, egyelõre igen nagy sikerrel.

A vállalkozás persze nem a semmibõl érkezett, befektetõi között olyan nevekkel találkozhatunk, mint Li Ka-shing, Ázsia egyik leggazdagabb embere, vagy Peter Thiel PayPal társalapító és a Facebook egyik legelsõ befektetõje, esetleg a berlini Earlybird Ventures vagy a zürichi Red Alpine.