EU: nincsenek veszélyben az életbiztosítások!
2011.10.21
Az európai szabályozó hatóságok újabb elõrelépést tettek a biztosítási iparág új tõke-megfelelési szabályokkal kapcsolatos aggodalmainak kezelésében, miszerint az új szabályok keresztbe tesznek az életbiztosítási, és egyéb termékeknek – közölte az Európai Bizottság tisztviselõje hétfõn.

„Tárgyalásokat folytattunk annak érdekében, hogy a hosszú távú biztosítási termékek továbbra is életképesek legyenek” – közölte Karel Van Hulle, az Európai Bizottság Belsõ Piacok Igazgatósága Biztosítási és Nyugdíjrészlegének vezetõje egy német biztosítási konferencián.

Európa számos – kis és nagy – biztosítója is kritikával illette az új, még mindig véglegesítés alatt álló Szolvencia II szabályokat, mivel túl bonyolultnak tartják azokat, mely akár üzletileg is káros lehet a biztosítók számára.

A régió legnagyobb biztosítója, az Allianz év elején azt mondta, hogy az új szabályok veszélyeztetik az életbiztosítások jövõjét Németországban. Van Hulle azonban egyáltalán nem ért egyet ezzel a nézettel.

Kritikák érték a szavatolótõke-követelmények volatilitását is, ezért a munkacsoport olyan átmeneti intézkedéseket javasol, amelyek lehetõvé teszik, hogy a biztosítóknak ne kelljen például hirtelen tõzsdén jegyzett részvényektõl megszabadulniuk a szabályoknak való megfelelés érdekében.

„A szakemberek elégedettek voltak a munkacsoport munkájával, továbbá azzal, hogy megoldást tudtunk találni, amely minden egyes tagállam helyzetére tekintettel van” – közölte Van Hulle a konferencián résztvevõ újságíróknak.

A Szolvencia II célja, hogy nagyobb védelemben részesítse a fogyasztókat azáltal, hogy a biztosítóknak, kockázataiknak jobban megfelelõ tõkét kell tartalékolniuk, ezáltal csökkentve annak esélyét, hogy pénzügyi gondokkal küszködjenek. Az új rezsim 2013. január elsején lép hatályba, azonban a tõke szintjére vonatkozó új, szigorúbb szabályok és jelentési követelmények csak 2014. január elsejét követõen lépnek életbe. A biztosítóknak a következõ év során jelentéseket kell tenniük a felügyeletek felé az új szabályokra való felkészülésüket illetõen.

A Német Biztosítási Szövetség (GDV) szerint nagyobb figyelmet kell szentelni a kockázatmentes hozamgörbe szerkezetének vizsgálatára, amely elengedhetetlen az öregségi nyugdíjkifizetésekhez kapcsolódó hosszú távú garanciák kiszámításához, a tõkemodell képletek kalibrálásához, a jövõbeli nyereség számítási módszereihez, a jelentési kötelezettségekhez és még számos egyéb területhez.

A GDV azt tervezi, hogy jövõre saját mennyiségi hatástanulmányt végez, hogy letesztelje, milyen hatást gyakorolnak a Bizottság legutóbbi változtatásai a német biztosítók mûködésére. Van Hulle a GDV felvetését üdvözölte, mivel EU szinten nem terveznek további tesztet végezni, a megelõzõ öt hatástanulmányt követõen.

A Bizottság felülvizsgálná javaslatának egyes elemeit, azonban nem akarja végtelenségig folytatni a vizsgálatokat. Mint Van Hulle fogalmazott: „a Szolvencia II-nek valahol el kell kezdõdnie, de nyilván nem drákói módon”.