500 új elektromos töltõhely jöhet létre Budapesten
2016.12.13
Csaknem 500 új töltõhely jöhet létre elektromos autóknak Budapesten 600 millió forintból a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a fõvárosi önkormányzat megállapodása alapján.

Az NGM keddi tájékoztatása szerint az elektromobilitás elterjesztését célzó Jedlik Ányos Terv megvalósításáról írt alá együttmûködési megállapodást a tárca az önkormányzattal.

A fõváros biztosítja a töltõállomások helyét és a hozzájuk tartozó parkolóhelyeket, míg a nemzetgazdasági tárca vissza nem térítendõ támogatást nyújt ehhez az önkormányzati töltõtelepítési program keretében. A fõváros és a kerületek mintegy 250 töltõoszlopra, azaz 500 töltõhelyre pályázhatnak, ezek fedezete az októberben kiírt pályázati felhívás szerinti feltételekkel garantált - hangsúlyozta az NGM.

A közlemény szerint az együttmûködés keretében közösen felmérik a jogszabály-változtatási igényeket, valamint közös koncepciót dolgoznak ki a kiépítendõ töltõpontok helyének kijelölésére is.

A megállapodás szerint a fõváros áttekinti a személyszállítási szolgáltatásokra vonatkozó rendeleteit, és javaslatot tesz a zéró emissziós jármûvek elterjesztésére a személytaxi szolgáltatásoknál, illetve egy zéró emissziós jármûvekre épülõ közösségi autómegosztó rendszer (car-sharing) bevezetésénél. Ezzel összhangban a fõváros a közszolgáltatásokat ellátó jármûpark esetében is megvizsgálja a károsanyag-kibocsátástól mentes jármûvek alkalmazásának lehetõségét - közölték.