Munich Re: tavaly 120 milliárd dollárnyi kárt okoztak globálisan a természeti katasztrófák
2023.01.11

A természeti katasztrófák 2022-ben világszerte 270 milliárd dollárra becsült gazdasági veszteséget okoztak, amelynek nagyjából 44%-át, azaz 120 milliárd dollárt fedeztek a biztosítások, ami az iparág számára egy újabb, átlagon felüli veszteséges évet eredményezett - derül ki a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re adataiból.

A 2022-es 120 milliárd dolláros biztosított kárösszeg összhangban áll a közelmúltbeli magas veszteségű évekkel, és nagyjából 23 milliárd dollárral haladja meg az elmúlt öt év átlagát.

Az összes kár több mint egyharmadát és a biztosított károk mintegy felét világszerte az Ian hurrikán okozta, amely a Munich Re szerint 100 milliárd dollár összkárt és 60 milliárd dollár biztosított kárt okozott.

Az inflációval kiigazítva az Ian hurrikán, amely szeptemberben közel 150 mérföld/órás szélsebességgel ért partot Florida nyugati partjainál, a 2005-ös Katrina hurrikán után a második legköltségesebb trópusi ciklon lett a biztosított károkat tekintve.

"Az éghajlatváltozás egyre nagyobb áldozatokat követel" - mondta Thomas Blunck, az igazgatótanács tagja. "A 2022-re vonatkozó természeti katasztrófaszámokat olyan események uralják, amelyek a legújabb kutatási eredmények szerint intenzívebbek vagy gyakrabban fordulnak elő. Egyes esetekben mindkét tendencia érvényesül. Egy másik riasztó szempont, amelynek újra és újra tanúi vagyunk, hogy a természeti katasztrófák különösen súlyosan érintik a szegényebb országokban élő embereket. Ezért a megelőzésnek és a pénzügyi védelemnek, például biztosítások formájában, nagyobb prioritást kell kapnia."

Nem meglepő módon Észak-Amerika ismét uralta a veszteségstatisztikákat az Ian hurrikán hatásai következtében. A Munich Re megállapítása szerint ugyanis a régióban a természeti katasztrófák együttesen 2022-ben nagyjából 150 milliárd dollár értékű vagyontárgyat semmisítettek meg, amelyből mintegy 90 milliárd dollár volt biztosítva. Az összkárok nagyjából 95%-a, a biztosított károk 98%-a az Egyesült Államokban keletkezett.

Az Ian után 2022 második legköltségesebb és legnagyobb humanitárius katasztrófája a rekordmennyiségű monszun esőzések következtében bekövetkezett súlyos áradások voltak Pakisztánban. Augusztusban ugyanis a szokásosnál ötször-hétszer nagyobb mennyiségű csapadék hullott, és legalább 1700 ember vesztette életét.

Az árvízből eredő közvetlen károkat a Munich Re 15 milliárd dollárra becsüli, ami a cég szerint az ország bruttó hazai termékének nagyságát tekintve igen nagy összeg. Mivel azonban a régióban alacsony a biztosítási penetráció, szinte semmi sem volt biztosítva, így a Munich Re szerint számtalan ember veszítette el minden vagyonát.

A biztosított károkat tekintve a második legköltségesebb természeti katasztrófa 2022-ben a délkelet-ausztráliai árvíz volt februárban és márciusban. Queenslandben és Új-Dél-Walesben szélsőséges esőzések és az azokat követő villámárvizek, valamint súlyos folyóárvizek pusztítottak. Az eseményből származó összes kár nagyjából 6,6 milliárd dollárt tett ki, amelyből alig 4 milliárd dollár volt biztosítva.

Ausztrália egyes részein októberben szintén özönvízszerű esőzések és szélsőséges áradások voltak tapasztalhatók, bár a károk nem voltak olyan magasak, mint az év korábbi részében. Összességében azonban az ausztráliai árvizek 2022-ben 8,1 milliárd dollár gazdasági kárt okoztak, amelyből 4,7 milliárd dollár volt biztosított.

"Két tényezőt kell szem előtt tartani a 2022-es természeti katasztrófák számadatainak vizsgálatakor. Először is, már harmadik éve tapasztaljuk a La Niña okozta körülményeket. Ez növeli a hurrikánok valószínűségét Észak-Amerikában, az áradásokét Ausztráliában, a szárazságét és a hőhullámokét Kínában, valamint a hevesebb monszunesőkét Dél-Ázsia egyes részein. Ugyanakkor az éghajlatváltozás tendenciaszerűen fokozza az időjárási szélsőségeket, aminek következtében a hatások néha kiegészítik egymást" - mondta Ernst Rauch, a Munich Re vezető klímakutatója.

Európában a Munich Re a nyáron tapasztalt szélsőséges hőséget és aszályt emelte ki, amelyet heves zivatarok követtek súlyos jégesővel. Franciaországban a jégesők 7,2 milliárd dollár veszteséget okoztak, amelyből 5,6 milliárd dollárt biztosítással fedeztek.

Európában 2022-ben is voltak extratrópusi ciklonok, februárban Észak- és Északnyugat-Európában egy sor vihar összesen 5,6 milliárd dollár kárt okozott, amelyből 4,3 milliárd dollár volt biztosított.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben 2022-ben a természeti katasztrófák okozta veszteségek mintegy 70 milliárd dollárra emelkedtek, míg a biztosított veszteségek 10 milliárd dollárra nőttek.

Az ausztráliai árvizeket leszámítva a Japánban bekövetkezett földrengés volt a legmagasabb biztosított kár a régióban, 2,8 milliárd dollárral, a teljes kár pedig elérte a 8,8 milliárd dollárt.

Amint azt a Munich Re megjegyezte, Ázsia fejlődő részein a természeti katasztrófák okozta károk sok esetben szinte teljes mértékben biztosítatlanok, ami jelentősen növeli az eseményt követő gazdasági és biztosított károk közötti különbségeket, vagyis a védelmi réseket.

"A jobb megelőzésnek és a korai előrejelző rendszereknek hozzá kell járulniuk az emberek védelmének javításához. Emellett az egyiptomi COP27 klímacsúcson elfogadott veszteség- és káralapot és az ott bemutatott Global Shield kezdeményezést, mint életképes eszközöket haladéktalanul végre kell hajtani. Emellett a kötelező erejű, szabályozott kártérítési kifizetések is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy több embert védjenek meg a katasztrófák közvetlen pénzügyi következményeitől" - mondta Rauch.

Végül Afrikában két súlyos árvíz volt 2022 legsúlyosabb természeti katasztrófája. A szokatlanul heves monszun esőzések Nigériában az ország nagy részén áradásokhoz vezettek, amelyek több mint 600 ember életét követelték, és több mint 100 000 épületet és termést pusztítottak el több mint 500 000 hektárnyi mezőgazdasági területen.

Dél-Amerikában 2022-ben súlyos aszály pusztított, és Brazília déli részén a terméskiesések több milliárd dolláros veszteséget okoztak.