Hol vannak a biztosítási egyesületek?
2011.10.27
Európában a biztosítási piac 40 százaléka van egyesületi tulajdonban, Magyarországon ez az arány mindössze 1 százalék - közölte a Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE).

A Magyarországon jelen lévõ nagy európai biztosítók közül több anyacége egyesületi formában mûködik. Például a dortmundi székhelyû Signal Iduna csoport - ennek magyar tagja a Signal Biztosító - Németország 10 legnagyobb pénzügyi és biztosítási konszernje közé tartozik, és 1907-ben kézmûvesek alapították egyesületként, és a mai napig ebben a formában mûködik. A leányvállalatai viszont már gazdasági társasági formában tevékenykednek.

Hasonló a felépítése a Groupama Garancia Biztosító francia tulajdonosának a Groupama csoportnak is. Ezt viszont Dél-franciaországi szõlõmûvelõk alapítottál bõ száz éve, kölcsönös biztosító egyesületként, és mára a kontinens 15. legnagyobb biztosítója.

Mára Magyarországon a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) mindössze három egyesületi taggal rendelkezik, ez a Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE), DIMENZIÓ Biztosító és Önsegélyezõ Egyesület és a TIR Biztosító Egyesület. A piaci részesedésük alig haladja meg az egy százalékot, és ha hozzá vesszük a Magyarországi Nonprofit Biztosító Egyesületek Szövetsége tagjainak - mintegy tucatnyi mezõgazdasági, illetve szakmai szervezet biztosító egyesületei - díjbevételét, akkor is csak egy százalék körüli az arány.

A KÖBE a cégformája ellenére biztosítóként mûködik. A 2,5 milliárd forintos szavatoló tõkéje például háromszorosa az elõírtnak. A befektetési állománya pedig meghaladta a 8 milliárd forintot, egy év alatt egymilliárddal emelkedett.