Idén megkezdõdhet a CSOK-os fordulat
2017.01.13
Tavaly 67 százalékkal nõtt a lakáshitelek iránt érdeklõdõk száma és január elején is növekedés volt éves összevetésben - közölte a BankRáció.hu, amelynek elõrejelzésébõl kiderül, hogy az idén növekedhet az új lakások aránya a CSOK-os támogatásokon belül. Emellett a lakáshitelpiacon a kiszámítható, a kamatkockázatot csökkentõ fix törlesztõrészletû lakáshitelek népszerûsége tovább növekedhet.

A múlt év során jelentõs bõvülés következett be a lakáshitelezési piacon, az új lakáshitel-szerzõdések összege az év elsõ tizenegy hónapjában meghaladta a 428 milliárd forintot, ami 2015 hasonló idõszakához képest 30 százalékos többletet jelent. A lakáshitelek iránt érdeklõdõk száma is jelentõsen nõtt a banki ajánlatok összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu adatai szerint. A múlt év egészében a lakáshitelek iránt érdeklõdõk száma 67 százalékkal nõtt 2015-höz képest, az idén január elsõ 10 napjában pedig 51 százalékos volt a bõvülés szintén éves összevetésben.

“2017-ben folytatódhat az élénkülés a lakáshitel-piacon, amiben szerepe lehet annak is, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény rendszerében az idén fordulatot várunk.” - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértõje. A múlt évben a CSOK-os támogatást ugyanis inkább a használt lakásokhoz igényelték, az idén azonban az új lakások aránya növekedésnek indulhat a CSOK rendszerén belül, mivel egyre több új lakás kerülhet piacra. “Emiatt egyébként nemcsak a CSOK-nál, hanem a piaci hiteleknél is nõhet majd az új lakásokra igényelt és folyósított hitelek aránya” - fogalmazott Gergely Péter, aki utalt arra is, hogy az új lakások egy része csak a piacon válik elérhetõvé, de még nem feltétlenül lesznek beköltözhetõ állapotban, mert folyamatban lesz az építkezés.

A CSOK-on belül a legvonzóbb konstrukció, az úgynevezett 10+10 millió forintos csomag, amely három vagy több meglévõ vagy vállalat gyermek esetében a 10 millió forintos vissza nem térítendõ állami támogatás mellett 10 millió forintos hitelt is biztosít mégpedig 25 évig fixen 3 százalékos kamattal, amelynek a törlesztõrészlete havonta közel 50 ezer forint. Gergely Péter szerint a CSOK feltételrendszere elég bonyolult, igyekszik az esetleges visszaéléseket kiszûrni, hogy valóban a új lakások és családi házak építését ösztönözze, ezért érdemes mindenképpen hitelszakértõ segítségét kérni az igénylés elõtt.

Hitelkörkép

A BankRáció.hu január elején 16 bank ajánlata alapján készített elemzése szerint egy 20 millió forintos új lakás megvásárlásához felvett 10 millió forintos 20 éves futamidejû lakáshitelek között a legolcsóbbak 2,6-3,0 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) voltak elérhetõek, a legdrágábbaknál azonban 5 százalék fölé ment ez az érték. A havi törlesztés az elõbbieknél 54 ezer forint, utóbbiaknál több mint 66 ezer forint lehet. Így a teljes visszafizetendõ összeg között akár több mint 3 millió forintra rúghat a differencia, így érdemes legalább 3 bank ajánlatait összehasonlítani internetes hitelkalkulátorokkal és ne csak a saját bankunkba menjünk be.

A BankRáció.hu hitelszakértõje szerint a hitelpiacon egyre többen érdeklõdnek a több évre fix törlesztõrészletû lakáshitelek iránt. “Bár ezek valamivel drágábbak, mint a változó kamatozású társaik, de sokkal biztonságosabbak. A kamatkörnyezet változása esetén ugyanis a fix törlesztõrészletû hiteleknél az adott idõtartam alatt (ami lehet 3-20 év) nem változik az összeg” - mondta Gergely Péter. A fix törlesztõrészletû lakáshitelek azért ajánlhatóak, mert csökkentik a kockázatot és az évek elõrehaladtával, mivel számíthatunk a keresetünk növekedésére is, a fix törlesztõrészletet egyre könnyebben ki tudjuk majd gazdálkodni. A szakember azonban azt is javasolja a hitelfelvételt tervezõknek, hogy a lakáshitel-igénylés elõtt mérjék fel a családi költségvetést és csak abban az esetben vágjanak bele, ha hosszú távon biztosnak látják a családi jövedelmeket, bevételeket.