Ki fizeti a drónkárokat?
2017.02.11
Február elején egy irányíthatatlanná váló drón betörte egy autó szélvédõjét Budapesten, a Szabadság hídnál. Ez az eset is rávilágít a drónok használatával kapcsolatos kérdésekre. Szerencsére senki sem sérült meg, de anyagi kár keletkezett, errõl eddig kevés szó esett a médiában – hívta fel a figyelmet Kádár Péter, a Groupama Biztosító nem-életbiztosítási igazgatója.

Több ezer drón járja már a magyar légteret. Jelenleg Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint a drónokat mindenki csakis eseti légtér engedély birtokában reptetheti, a tevékenység kizárólag a drónra kötött felelõsségbiztosítás megléte esetén végezhetõ. Utóbbi jelentõségét támasztja alá a Budapesten történt eset is: egy nagyobb súlyú eszköz reptetése potenciális balesetveszélyt jelenthet. 

Jelenleg sajnos igen nehézkes a légügyi szabályozást betartva élvezni a drónreptetésben rejlõ örömöket, az adminisztráció és az engedély beszerzése miatt 30 napra kell elõre gondolkodni, ha valaki a reptetni szeretné drónját. Ezen a helyzeten fog nagymértékben segíteni a várhatóan július 1-jétõl hatályba lépõ pilóta nélküli légijármûvekrõl szóló NFM rendelet, mely bizonyos feltételek teljesülése esetén akár szükségtelenné teszi a légtérhasználati engedély megszerzését is, de lehetõséget biztosít majd rövidebb eljárás keretében megszerezni azt. Ugyanakkor valamennyi üzemeltetési formának továbbra is feltétele lesz a felelõsségbiztosítás megkötése.

A Groupama Biztosító jelenleg is kínál drónbiztosítást a Drónpilóták Országos Egyesületén keresztül, és közösen dolgoznak az új légügyi szabályozással összhangban lévõ biztosítás termékek fejlesztésén is.

„Az, hogy a drónok károkat okoznak, sajnos nem zárható ki a jövõben sem, fõként, ha figyelembe vesszük, hogy milyen mértékben nõ számuk a hazai légtérben. Az új szabályozás azonban minden bizonnyal hozzájárul majd ahhoz, hogy Magyarországon is nõ a drónjukat felelõsségteljesen, tudatosan használók tábora, mellyel a drónok által okozott károk rendezése is megoldott lesz” – hangsúlyozta Kádár Péter, a Groupama Biztosító nem-életbiztosítási igazgatója.