Ezeket érdemes biztosítási szempontból megfontolni házasságkötés esetén
2023.02.10

Február második vasárnapja a Házasság Világnapja. Két élet összekötése az élet egyik legszebb pillanata, amely komoly felelősséggel is jár, hiszen a házastársak egymás támogatásáról is döntenek. A pénzügyi védelem ettől a pillanattól, ha lehet, még fontosabbá válik. A különféle biztosítások itt is sokat segíthetnek.

Életbiztosítás

Amikor valaki egyedülálló, valószínűleg senkit sem kell még anyagilag támogatnia. Ez azonban a házassággal megváltozik. A házastársak ugyanis jellemzően egymás jövedelmére is számítanak az életmódjuk fenntartásában. Emellett lesznek hitelek és egyéb adósságok, amelyeket ki kell fizetni. Éppen ezért mindkét félnek szüksége lehet életbiztosításra, amely a másikat anyagilag a felszínen tartja, ha valami történik.

Ráadásul minél fiatalabb és egészségesebb a szerződő, annál kedvezőbb a biztosítási díj is.

Ha valamelyik félnek van már életbiztosítása, érdemes lehet módosítani az életbiztosításban megjelölt kedvezményezettek körén, és megjelölni benne házastárat.

Lakástulajdonosok vagy bérlők biztosítása

Házasságkötést követően jellemzően megnő az ingóságok száma a háztartásban, legyen szó a beköltöző házastárs értékeiről vagy a nászajándékba kapott vagyontárgyakról. Érdemes ezért meggyőződni róla, hogy elegendő lakástulajdonosi vagy bérlői fedezettel rendelkezünk ahhoz, hogy ezeket a tárgyakat nagyobb katasztrófa esetén pótolni tudjuk.

Gépjármű biztosítás

Ha mindkét fél rendelkezik saját autóval, érdemes azok biztosításait is átnézni, hiszen akár jelentős kedvezmény is elérhető, ha azokat ugyanannál a biztosítónál biztosítják. Szintén díjkedvezménnyel járhat, ha lakás- és gépjármű biztosítást is ugyanannál a biztosítónál kötik meg.

Névváltozás bejelentése

Amennyiben a házasságkötést követően megváltozik a házastársak neve, akkor az ezzel kapcsolatos módosítási kötelezettségeket a fent említett szerződéseknél, vagy azok egy részénél szintén érdemes mielőbb jelezni a biztosító felé.