Idén újra Társasházi Pályázatát az OTP Banktól
2017.02.15
Idén is elindítja a társasházak és lakásszövetkezetek korszerûsítését támogató, vissza nem térítendõ támogatást kínáló pályázatát az OTP Bank, amelynek keretében ismét 10 társasház, illetve lakásszövetkezet juthat plusz forráshoz beruházási tervei megvalósításához. Az elõzõ nyolc év kiírásaihoz hasonlóan a február 15-ével startoló pályázat célja elõsegíteni a lakóközösségek életminõségét javító projektek megvalósulását. A másfél-, egy- és félmillió forintos díjaknak köszönhetõen olyan, kisebb értékû beruházásokat valósíthatnak meg a tulajdonosok, amelyekre egyébként forrás hiányában nem volna lehetõségük – emelték ki az OTP Bank szakértõi.

A magyarországi épületállomány fele (48,7 százaléka) 1946 elõtt épült, nagyjából 20 százaléka 1960 elõtt, és csupán 8,2 százaléka fiatalabb 37 évnél. Az évtizedek során a külsõ homlokzat, a víz- és hõszigetelõ rendszerek, valamint a belsõ szerkezeti elemek is jellemzõen annyira elöregedtek, elhasználódtak, hogy többségük sürgõs felújításra szorul. A szükséges felújításokra azonban gyakran nem kerülhet sor az akut forráshiány miatt, ami a társasházi és lakásszövetkezeti lakóközösségek számára állandó problémát jelent. A korszerûsítési munkák elmaradása mellett sokszor nincs lehetõség az olyan, életminõség-javító beruházásokra sem, mint a játszóterek, közösségi terek kiépítése, illetve a modern, energiahatékony újítások bevezetése.

Az OTP Bank immár kilencedik éve rendszeresen elinduló, és idén február 15-én újból elstartoló Társasházi Pályázata a hasonló felújításokat és korszerûsítéseket kívánja támogatni a pályázat keretében elérhetõ összesen 10 millió forint vissza nem térítendõ támogatással. A pályázat országos szintû, társasházak és lakásszövetkezetek számára egyaránt nyitott. A társasházak, illetve lakásszövetkezetek 2017. február 15-e és 2017. június 18-a között nevezhetnek a pályázatra a www.hazforum.hu oldalon, az „OTP Társasházi Pályázat” menüpont alatt. 

„A tavalyi kiírásban összesen több mint 860 pályázat érkezett be, ami jól mutatja, hogy komoly igény van a társasházak és lakásszövetkezetek részérõl a hasonló kezdeményezések iránt. Ezért is döntött úgy az OTP Bank, hogy idén is elindítja a Társasházi Pályázatot. Ennek célja változatlanul az, hogy segítsük és ösztönözzük a társasházakat, illetve lakásszövetkezeteket azoknak a szükséges felújításoknak a megvalósításában, amelyeknek köszönhetõen szebbé, rendezettebbé, hatékonyan mûködtethetõvé, egyszóval élhetõbbé tehetik lakókörnyezetüket.” – hangsúlyozza Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezetõ igazgatója. 

A pályázók idén is három kategóriában adhatják be projektötleteiket. Az „Ezermester” kategóriában az energetikai, informatikai és a különféle felújításokhoz nyerhetnek forrást a résztvevõk. Így például ebben a kategóriákban nyújthatják be a napelemek felszerelését, a hõszigetelések korszerûsítését, a lépcsõházak felújítását és a különféle ügyviteli szoftverek és hardverek beszerzését célzó projektjeiket a társasházak és lakásszövetkezetek. A „Biztonság” kategóriában a személyi és vagyonvédelmet támogató beruházások tervei nyújthatóak be, ide értve a térfigyelõ rendszerek kiépítésérõl, a liftfelújításról és akár az akadálymentesítésrõl szóló terveket. Végül a „Közösségépítés” kategóriában a lakóközösség tagjait összehozó, a közösségi tereket fejlesztõ ötleteket várják a szervezõk a kerti sütõk létesítésétõl egészen az olyan – a tavalyi kiírásban díjazott – kezdeményezésekig, amikor a lakóközösség saját egészségszobát alakított ki. Emellett egy további nyertest hirdet a pályázat, aki a Facebookos közönségszavazás gyõzteseként egymillió forintos vissza nem térítendõ támogatáshoz jut majd.

A fenti három kategóriában a résztvevõk a pályázatok összeállítása során maguk határozhatják meg, milyen projektet kívánnak megvalósítani. Ezzel a pályázat olyan hiánypótló és egyben kiegészítõ lehetõséget jelent a társasházak és lakásszövetkezetek számára, amely nem elõre meghatározott, hanem igényre szabott beruházási terveket támogat. 

Csonka Tibor hozzátette: „természetesen a díjazásban nem részesülõ pályázóknak sem kell lemondaniuk terveikrõl, hiszen a pályázat mellett számos egyéb, kedvezõ finanszírozási lehetõség áll rendelkezésükre. Így például a 30 százalékos állami támogatást nyújtó lakástakarékpénztári szolgáltatásokat, illetve a futamidõ elsõ öt évében 70, a második öt évben pedig 35 százalékos kamattámogatást kínáló hitelkonstrukciókat is igénybe vehetik a lakóközösségek. Ezek a megoldások jelentõsen könnyíthetnek a társasházakat és lakásszövetkezeteket terhelõ költségterheken, aminek elõnyeit minden egyes tulajdonos közvetlenül érezheti”.