Óriási árvízkárok: a biztosítók állják a sarat
2011.10.28
Bár a Thaiföldet jelenleg sújtó árvíz szokatlanul súlyos és gazdaságilag igen nagy károkat okoz, a biztosított károk nagysága valószínûleg kezelhetõ szintû lesz, és nem ró indokolatlan pénzügyi terheket az országban mûködõ nem-életbiztosítókra– közölte a Fitch.

Földrajzi elhelyezkedése és éghajlata miatt Thaiföld több régiójára jellemzõek a szezonális árvizek, különösen az év második felében. Ugyanakkor idén szokatlanul jelentõsek voltak az árvizek: a fõváros, Bangkok a legsúlyosabb katasztrófával szembesül jelenleg 1995 óta. A károk nagysága a Bank of Thailand becslései szerint jelenleg elérik a 4 milliárd dollárt.

Az árvizek rendszeres és folyamatos jellege miatt eltart egy darabig, amíg a nemzetközi katasztrófamodellezõ cégek és a helyiek pontosan megbecsülik a biztosított veszteségek nagyságát. Számos biztosítási vonalat érinti majd a katasztrófa, beleértve az ipari, az ingatlan, a gépjármû, az üzleti tevékenység megszakítása és az életbiztosítási vonalakat. Számos gyár, köztük autógyárak beszûntették a termelést, így a biztosított veszteségek végsõ nagyságát az is befolyásolja, hogy mikor tud ismét helyreállni a termelés.

A Fitch korai helyzetelemzése szerint a biztosított károk nagysága lényegesen alacsonyabb lesz a gazdasági veszteségek teljes összegénél, azonban mértéke vállalatról vállalatra különbözõ lehet. Thaiföldön, a maga közel 70 milliós lakosságával viszonylag alacsony biztosítási penetrációval rendelkezik.

A Swiss Re Sigma jelentése szerint a teljes biztosítási penetráció (a díjbevételek GDP-hez mért aránya) 2010-ben 4,3%-os volt, szemben például az Egyesült Államokkal, ahol 8%-os, míg az Egyesült Királyságban 12,4%.

A hitelminõsítõ szerint a vidéken, illetve északi és észak-keleti tartományokban élõ lakosság zöme – akiket az árvizek súlyosan érintenek – alig rendelkezik biztosítással.

Elõzetes becslések alapján a károk teljes összege eddig mintegy 4,58 milliárd dollár, beleértve az Ayutthaya tartományban mûködõ hét ipari telepet ért súlyos károkat is.

A Thaiföldön mûködõ, japán nem-életbiztosítókat jobban érintik az árvízkárok, mint a thai biztosítókat, mivel a helyi ipari szereplõk biztosítását zömében õk végzik, így a 4,58 milliárd dolláros biztosítási kár 80%-a õket terheli. Ugyanakkor a Fitch szerint ez nem jelent akkora problémát a japán biztosítóknak, mivel az õket érintõ károk zömét külföldi viszontbiztosítókkal fedezik.