A 20 milliárd dollárt is elérheti a török földrengés gazdasági vesztesége
2023.02.16

A Verisk Extreme Event Solutions becslése szerint a Törökországot sújtó pusztító földrengések okozta gazdasági veszteségek meghaladják a 20 milliárd dollárt, míg a biztosítási és viszontbiztosítási ágazatnak 1 milliárd dollár feletti összeggel kell számolnia.

Ezek a becslések a február 6-án bekövetkezett mindkét M7+ erősségű földrengés által okozott károkon alapulnak, és a Verisk szerint a biztosítási veszteségek nagy részét a kezdeti sokk okozza. A biztosított és a gazdasági veszteségek közötti jelentős különbség - a védelmi rés - a katasztrófák társadalmi költségeit jelenti, amelyek nagy részét végső soron a kormányok viselik. A biztosítási penetráció növelése nagymértékben enyhíthetné ezt a terhet. Vannak olyan megoldások, amelyek fokozhatják a globális ellenálló képességre irányuló erőfeszítéseket, beleértve a vészhelyzet kezelését, a veszélyek enyhítését, az állami katasztrófa-finanszírozást, a kockázatközösséget és más, kormányok által vezetett kockázat- és veszteségcsökkentő kezdeményezéseket – véli a Verisk.

A Verisk elmondta, hogy a modellezett biztosítási kárbecslések csak a földmozgás okozta károkat tartalmazzák, vagyis a szárazföldi ingatlanok biztosított fizikai kárait, valamint a használat elvesztésére vonatkozó biztosítási fedezetek, például az üzletmenet megszakadása miatt bekövetkezett károkat.

A Fitch Ratings a közelmúltban közölte, hogy a Törökországot és Szíriát sújtó földrengésből eredő biztosítási ágazati veszteségek várhatóan 1 milliárd dollár körül alakulnak, és a viszontbiztosítók viselik azok többségét. A Verisk becslése tehát szorosan ehhez igazodik.

A földrengések halálos áldozatainak száma már meghaladta a 35 000-et, és egyesek arra számítanak, hogy a végösszeg további tízezrekkel bővülhet.