Így teljesít az európai vagyonbiztosítási piac
2023.02.23

Az európai vagyonbiztosítások 2022-ben 3,2%-kal nőttek, ami főként a természeti katasztrófák okozta veszteségek eszkalálódása miatti díjemeléseknek köszönhető. Az éghajlatváltozás egyre nagyobb terhet ró a gazdaságra. 2022-ben a természeti katasztrófákat az intenzívebb vagy gyakrabban bekövetkező események uralták, egyes esetekben mindkét tendencia érvényesült.

A GlobalData prognózisa szerint az áradásokból, viharokból, aszályokból, hőhullámokból és erdőtüzekből eredő nagymértékű veszteségekkel szembeni európai sebezhetőség miatt több biztosító fog szelektív kockázatvállalást bevezetni, és egyre nagyobb mértékben alkalmaznak majd olyan technológiákat, mint a kockázat-veszélytérképezés, vagy légi felvételek.

A vállalati vagyonbiztosítások díjemelkedése támogatta az vagyonbiztosítási díjbevételek növekedését a régióban. Összességében a vagyonbiztosítások 2023-ban várhatóan 3,8%-kal nőnek, és elérik a 145 milliárd dollárt. A vagyonbiztosítók várhatóan ki fogják használni az adat- és viselkedési technológiákat, például az MI-t, a gépi tanulást és az IoT technológiát, hogy személyre szabott biztosítási termékeket fejlesszenek és javítsák a jövedelmezőséget.

A legnagyobb európai biztosítóknál a vállalati vagyonbiztosítási díjak emelkedése figyelhető meg, amely tendencia - bár lassabb ütemben, de - folytatódni fog, tekintve az infláció okozta nyersanyag- és munkaerőköltség-emelkedést.

A lakossági vagyonbiztosítási díjak emelése ugyanakkor nagyobb kihívást jelentett, de az árazás itt is kezd reagálni, különösen ott, ahol a gépjármű-biztosítóknak a pótalkatrészek inflációja és az autók megnövekedett műszaki összetettsége miatt magasabb költségekkel kellett szembenézniük.

A biztosítási bevételek a 3. negyedévre erőteljes növekedést mutattak a gazdaságok fellendülésével és az utasbiztosítások volumenének növekedésével, a világjárvány miatti légi korlátozások feloldásával.

Az éghajlati tényezők a következő öt évben továbbra is kulcsfontosságú kockázatot jelentenek a díjazásban, míg a zöld gazdasággal és a digitalizált biztosítási megoldásokkal kapcsolatos fejlemények kulcsfontosságú biztosítási trendek lesznek.