Várakozáson felül teljesített az Axa
2023.02.28

Az Axa biztosítóóriás az ukrajnai háború és az európai gépjármű-kárigények növekedése ellenére eredménynövekedésről számolt be a 2022-es évre vonatkozóan.

A csoport 7,3 milliárd eurós egyszeri tételek nélküli eredménye 7%-os éves növekedést jelent.

Az Egyesült Királyságban és Írországban a biztosító szilárd eredményeket ért el. Az Axa Egyesült Királyság és Írország 2022-re vonatkozó bruttó bevételei 7%-kal nőttek az év egészében - a bevételek 5,3 milliárd euróról 5,76 milliárd euróra emelkedtek.

Az Axa speciális kockázat- és viszontbiztosítási üzletágának, az Axa XL-nek a bevételei azonban 1,1 milliárd euróról 1,2 milliárd euróra nőttek, ami az árfolyamváltozások alapján 7%-os csökkenést eredményezett.

Összességében a csoport bevételei 102,3 milliárd euróra nőttek, ami 2%-os növekedést jelent a 2021-es adatokhoz képest, változatlan árfolyamon számolva. A nem-életbiztosítási üzletág bevételei 2%-kal, 56,1 milliárd euróra nőttek, az egészségbiztosítások bevételei 16%-kal, 17,4 milliárdra híztak.

Az emelkedő díjaknak köszönhetően a személybiztosítási üzletág is 4%-kal nőtt. Ugyanakkor az Axa XL azon döntése, hogy a 2022-ben bekövetkezett jelentős események sorozata után csökkenti a természeti katasztrófakockázatnak való kitettségét, 27%-os csökkenést eredményezett a természeti katasztrófákból származó bevételeiben.