Új korszak indul a lakáshitelezésben - 15-20 évre garantált a törlesztés
2017.03.08
Az élénkülõ lakáshitelezés fokozódó versenyt eredményez a bankok között, ezért újabb és újabb hitelek jelennek meg a piacon. Bár már az elmúlt idõszakban is elérhetõek voltak az 5-10 évre fix törlesztõrészletet biztosító hitelek, de egyre több az olyan lakáshitel, amely ennél hosszabb idõre, 15-20 évre garantálja a fix törlesztõrészletet - derül ki BankRáció.hu friss összeállításából.

Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidõre felvett lakáshitelnél a 15-20 évre fixált törlesztõrészlet havonta 70-92 ezer forintos kiadást jelent. “Ez az összeg nem változik, bármi is történjen a gazdaságban. Tehát akár emelkedhet is a kamatszint a következõ 10-15 évben, a lakáshitel törlesztõrészlete ebben az esetben sem változik” - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértõje. Az eddig is látszott, hogy a hitelfelvevõk a biztonságra törekednek, azaz inkább a több évre fix törlesztõrészletû lakáshiteleket választották az olcsóbb, változó kamatozásúakkal szemben. A szakember szerint ebben szerepe lehetett annak, hogy a devizahitelezésben sokan bajba kerültek a jelentõsen megemelkedõ törlesztõrészletek miatt. A lakossági hitelfelvevõk óvatosságára utal az is, hogy a múlt évben kötött új lakáshitel-szerzõdések többsége egy évnél hosszabb idõre garantálta a fix törlesztõrészletet.

Ahogy a legtöbb lakáshitelre, a 15-20 évig fix törlesztõrészletet garantáló hitelekre is igaz, hogy a bankok számos kedvezményt adhatnak például a jövedelem függvényében. Akár 1-2 százalékpontos csökkentés is elérhetõ a kedvezményekkel, ez pedig jelentõsen mérsékelheti a havi kiadást. Lényeges szempont, hogy a BankRáció.hu tapasztalatai szerint a lakáshitelek egy része nem éri el a futamidõ végét, mert 1-2 évtizedes idõtávon a hitelfelvevõk anyagi, családi helyzete általában változik, és hamarabb lezárják a hitelüket, vagy másikat vesznek fel.

A BankRáció.hu szerint bár a több évre, akár 15-20 évre rögzített törlesztõrészletû lakáshitelek drágábbak a változó kamatozású hiteleknél, a bankok közötti verseny ezen javíthat a következõ idõszakban. Egy-egy hitelfelvevõn is sok múlik: mivel 5-10 banktól egyesével bekérni ajánlatokat szinte lehetetlen, de legalábbis idõpocsékoló feladat, ezért érdemesebb az online kalkulátorokkal hitelt választani. Ha pedig a leendõ adósok körültekintõek és online választanak hitelt, ezzel közvetve hozzájárulnak a bankok közötti verseny fokozásához, ez pedig a hiteleket is olcsóbbá teheti. Összességében a BankRáció.hu szakértõje arra számít, hogy a következõ idõszakban több bank is megjelenhet a 15-20 évre fix törlesztõrészletet garantáló lakáshitelével, és ezek egyre nagyobb részesedést szerezhetnek a lakáshitelek piacán.