Elégedettek a magyarok a lakásukkal
2017.03.27
A Genertel 5000 fõs felmérésébõl kiderült, hogy a magyarok meglepõen elégedettek a lakásukat illetõen. 93 százalékuk szereti otthonát és ebbõl kifolyólag háromnegyedük (74%) egyáltalán nem tervez költözést az elkövetkezõ 1 évben. 82 százalék hasznosnak találja a lakásbiztosítását is, csupán 12 százalék tartja azt drágának – foglalta össze a Genertel.

A Genertel 5000 fõ részvételvével felmérést végzett, hogy megtudja, milyen a magyarok kötõdése az otthonukhoz, elégedettek-e jelenlegi lakóhelyükkel, meglévõ lakásbiztosításukkal, terveznek-e esetleg költözést idén vagy jövõre, illetve, ha valóra válna egy kívánságuk az ingatlannal kapcsolatosan, mi lenne az.

A felmérésben 5000 fõ vett részt. Ennek 82%-a vidéki, 18%-a budapesti lakos. Korosztály szerinti bontásban a válaszadók fele 40-60 év közötti, harmada 20-40 éves, a többiek 60 –nál idõsebbek, illetve 20-nál fiatalabbak. 

83% saját tulajdonú ingatlanban él, 12% albérletben, 5% szolgálati lakásban. 5% kertes házban él, 40% társasházban vagy sorházban, a többi válaszadó tanyán vagy külterületen.   

Jellemzõen többen élnek egy ingatlanon belül; 29%-ban ketten, 28%-ban hárman, 21% esetében négyen élnek egy háztartásban. 14%-ban öten vagy annál többen és alig 8% válaszolta azt, hogy egyedül él.

Meglepõen elégedettek vagyunk

A Genertel felmérésébõl kiderült, hogy a válaszadók 93%-a szereti jelenlegi otthonát. Sõt, a lakásbiztosítással sincsen semmi gondja a 82 százaléknak; hasznosnak találják ingatlanuk és ingóság megõrzése érdekében. Elenyészõen (ezek 12%-a) találja csak drágának a havi díjat.

Nem megyünk el!

A fentiekkel összefüggõen, a magyarok nem szeretnek sûrûn költözni, ¾-ünk jól érzi magát az otthonában és az elkövetkezõ 1 évben nem is tervez költözést, se belföldön, se külföldre. Azok, akik fontolgatják az ország elhagyását idén vagy 2018-ban, alig teszi ki az 5000 fõ egy százalékát.

Ha egy kívánságom lenne…

A Genertel megkérdezte, mire vágynának az ingatlanukkal kapcsolatosan, ha teljesülhetne egy kívánságuk: a válaszadók közel egyharmada plusz egy szobát szeretne.
Ez a kívánság összefügghet azzal, hogy a megkérdezettek közel 30 százaléka legfeljebb 60 négyzetméteres ingatlanban él. Közülük közel 40 százalékánál hárman vagy négyen élnek egy háztartáson belül, feltehetõen õk igényelnének még egy extra helyiséget.
Kertre csak 10%, erkélyre/teraszra 12% vágyik, míg felújításra, korszerûsítésre alig 2 százalék.