Jelentős osztalékot jelentett be a Swiss Re
2023.03.17

A csoport tőkepozíciója továbbra is nagyon erős, a svájci szolvenciateszt szerinti tőkekövetelmény mutatója 2023. január 1-jén 294%-os volt. A pozitív üzleti kilátásokkal együtt a Swiss Re igazgatótanácsa úgy döntött, hogy részvényenként 6,40 dollár osztalékot javasol.

Innovatív kockázati megoldásokat és ügyfélpartnerségeket épít a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója olyan területeken, mint a természeti katasztrófákkal szembeni ellenálló képesség, a vállalatok ellátási láncának kockázatai, valamint az egészség és jólét – derül ki a Swiss Re 2022-es éves jelentéséből.

A Swiss Re saját integrált gazdasági értékelési és irányítási keretrendszert fejlesztett, Swiss Re Economic Value Management (EVM) néven, amely következetesen méri a gazdasági teljesítményt az összes üzletágban. Ennek egyik részmutatója a teljes gazdasági nettó érték (ENW), amely a 2021. december 31-i 35,4 milliárd dollárról 31,1 milliárd dollárra csökkent 2022. december 31-re. Az egy részvényre jutó ENW 107,64 USD volt 2022. december 31-én. Az egy részvényre jutó ENW növekedése 2022-ben -5,9% volt.

Az eredményre erős hatást gyakorolt az ukrajnai háború, a gazdasági inflációra vonatkozó tartalékkiigazítások, a globális részvénypiacok visszaesése és a hitelfelár-szélesedés, a természeti katasztrófák okozta megemelkedett veszteségek, a belső pandémiás kockázati modell és az inflációs forgatókönyvek frissítései, valamint az élet- és egészségbiztosítási viszontbiztosítási feltételezések frissítései. A fenti negatív hatásokat részben kompenzálni tudta az új szerződéseken elért erős EVM nyereség, amelyet az élet- és egészség viszontbiztosítások stabil haszonkulcsa, valamint a nem-élet viszontbiztosítás és a vállalati megoldások erős új üzleti teljesítménye eredményezett.