Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek
2017.03.28
A NAV adatai alapján stabil - 6-7 százalékos - részesedést mondhatnak magukénak a külföldi vásárlók a magyar lakáspiacon. Elsõsorban Budapest belsõ kerületében lévõ eladó és kiadó magasabb árkategóriájú lakások iránt érdeklõdnek - derül ki az ingatlan.com elemzésébõl, amely a külföldi vásárlók és bérlõk 2017-es ingatlankeresési szokásait vizsgálta.

Mit keresnek a külföldiek?

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje elmondta, az angol nyelvû oldalakon keresõk között körében a Budapest belvárosában található lakások mellett népszerûek még a Balaton-parti településeken, valamint a gazdaságilag fejlettebb nagyvárosokban, Gyõrben, Kecskeméten és Debrecenben lévõ lakóingatlanok. A német nyelvû hirdetéseknél a balatoni ingatlanokra és a Gyõr-Moson-Sopron megyei kiadó házak iránt volt jelentõsebb a kereslet.

Az angol nyelvû oldalakat Budapestrõl nézik a legtöbben, õk a Magyarországon élõ külföldiek. Emellett London, Peking, Tel-Aviv és Moszkvából érkezik sok látogató. A német nyelvû oldalakra Budapesten kívül Bécsbõl, Münchenbõl, Hamburgból és Berlinbõl érkezik a legtöbb látogató. A bécsi keresõk között vannak azok az osztrák munkavállalók, akik szeretnék Gyõr-Moson-Sopron megyében megoldani a lakhatást, mivel a bérleti díjak itt számukra alacsonyabbak.

A drágább lakásoknál még többen lehetnek


Balogh László szerint a budapesti lakáspiac továbbra is vonzó a külföldiek számára, mert európai szinten még relatív olcsónak számít, ezért befektetési szempontból kedvezõ terep akár hosszabb, akár rövidebb távú kiadásra vásárolják az adott ingatlant. A külföldiek egy része a Magyarországra való költözés miatt szerez lakást, de az albérletpiac keresleti oldalán is szerepet kapnak. A magasabb beosztású vezetõk egy része bérelt lakásban él, ráadásul az elmúlt években egyre több külföldi hallgató érkezik a magyar fõiskolákra és egyetemekre. A diákok általában fél-egy évet töltenek az országban, ezalatt pedig fizetõképes bérlõként jelennek meg a hazai lakáspiacon.

Az eladó ingatlanok közül az 50 millió forintnál olcsóbbakat keresik leginkább, a kiadó lakásokért pedig havonta átlagosan akár 250 ezer forintot is fizetnének a külföldi bérlõk.
Az ingatlan.com szakértõje szerint a népszerûbb lokációkban, elsõsorban Budapesten az áremelkedés miatt a drágább lakások piacán erõsödhet a külföldi vevõk szerepe. Többségük ugyanis tõkeerõs vásárlónak számít, akik könnyebben kifizetik még az utóbbi években megemelkedett árakat is.