A Swiss Re-t sem hagyta érintetlenül a pénzpiacok ingadozása
2011.11.03
A viszontbiztosító vagyon- és balesetbiztosítási szegmensének összesített kárhányada 80,8%-ra növekedett 2011. harmadik negyedévében, nagyrészt a pénzpiacok volatilitásának köszönhetõen – közölte a Swiss Re.

Ugyanezen eredménymutató az elõzõ év hasonló idõszakában mindössze 76,4% volt.

A szegmens mûködési eredménye 723 millió euró volt a vizsgált idõszakban, amely csak kismértékû csökkenést jelent 2010. harmadik negyedévéhez képest, köszönhetõen a tartalék feloldásoknak, illetve a vártnál kisebb kárt okozó természeti katasztrófáknak.

A díjbevétel 18%-kal (változatlan árfolyamon számolva 13,1%-kal) emelkedett, amely a Swiss Re szerint a sikeres megújításoknak és a 2011 során szerzett új, fõként ázsiai üzleteknek köszönhetõ.

A viszontbiztosító nettó eredménye 943 millió euró volt a harmadik negyedévben, amely 118%-kal haladta meg az elõzõ év hasonló idõszaki eredményét. Az élet- és egészségbiztosítási ágazat mûködési eredménye 21,8%-kal, 105 millió euróra hízott.

A díj- és jutalékbevételek 6,8%-os (változatlan árfolyamon számolva 1,7%-os) növekedése fõként az ázsiai hagyományos élet- és egészségbiztosítási piac fejlõdésének volt köszönhetõ.

Stefan Lippe, a Swiss Re vezérigazgatója az eredmények kapcsán elmondta: „a csoport harmadik negyedéves eredményei kiválóak voltak az összes szegmensben. Konzervatív vagyonkezelésünk pedig megfelelõnek bizonyult a mostani, fokozott volatilitással járó pénzpiaci körülmények között.”

A sajáttõke arányos nyereségünk 20,5%-os volt, szemben a 2010. harmadik negyedévi 9,5%-kal, ami azt jelenti, hogy még mindig elérhetjük a 2011-2015 közötti idõszakra kitûzött pénzügyi célokat – közölte Lippe.

A viszontbiztosító azt is elmondta, hogy egyelõre nem tudtak megbízható becslést adni a folyamatos áradásokra Thaiföldön, amely valószínûleg a negyedik negyedéves eredményekre lesz hatással.