Swiss Re a bankpánikról: a biztosítók befektetései és üzleti modelljei kedvezőek
2023.03.28

Bár a banki zavarok hatással lesznek a biztosítók befektetési portfóliójára, az eszköz-forrás menedzsmentjüknek köszönhetően az eszközeik kifutási üteme illeszkedik a kötelezettségeik kifutási üteméhez, és "hosszú likviditású" üzleti modelljük azt jelenti, hogy a bankoktól eltérően nem érzékenyek a gyors visszavonásokra – állítja a Swiss Re Institute.

Az amerikai és az európai bankszektorban tapasztalható zavarok megingatták a piaci bizalmat, és elemzők szerint narratív párhuzamot mutatnak a 2007-2008-as globális pénzügyi válság kezdetével.

Egyik oldalon a Swiss Re Institute amerikai pénzügyi stabilitási jelentése romló kockázati paramétereket mutat, továbbá máris a likviditás csökkenését és a növekvő stresszt tükrözi. Ugyanakkor, bár vannak jelei a piaci feszültségeknek, jelenleg nem vagyunk rendszerszintű pénzügyi válságban – állítja a szervezet.

Amennyiben ez így marad, az intézet elemzői arra számítanak, hogy a legfontosabb központi bankok továbbra is folytatják a kamatemeléseket, bár a tavalyinál lassabb ütemben.

Mindazonáltal az elemzők nem becsülnék alá a kisebb bankokat és a nem banki pénzügyi közvetítőket érő másodlagos bizalmi csapásokat sem, mivel ezek jelentős szerepet játszanak a teljes pénzügyi rendszerben.

Az intézet kiemelte, hogy az amerikai kisbankok csődjeinek lehetséges halmozódása az egyik fő aggodalomra okot adó tényező. Ez főként annak köszönhető, hogy az amerikai kis bankok adják például az amerikai kereskedelmi és ipari hitelezés nagyjából 50%-át, a lakóingatlan-hitelezés 60%-át, a kereskedelmi ingatlanhitelezés 80%-át és a fogyasztási hitelezés 45%-át.

Elemzők szerint: "A hitelfeltételek további szigorodása az elkövetkező negyedévekben 0,5-1,0 százalékponttal csökkentheti az amerikai GDP növekedését, az euróövezetben pedig 0,3%-kal. A növekedés visszaszorulásának mértéke a banki hitelezés szűkülésének súlyosságától függ. "

Hozzátették: "Azonban még ha a pénzpiaci gondok ki is hatnak a biztosítók befektetési portfólióira, eszköz-forrás menedzsment működési keretüknek és "hosszú likviditású" üzleti modelljüknek köszönhetően nem olyan érzékenyek a gyors kivonásokra, mint a bankok".

A bizonytalanság továbbra is nagy, és megnőtt a hitelválság kockázata, ami hozzájárulna az infláció csökkenéséhez. Mivel az EKB bebizonyította, hogy a központi bankok képesek eltérő eszközöket alkalmazni az infláció és a pénzügyi piaci feszültségek kezelésére, az elemzők úgy vélik, hogy más központi bankok is használják ezeket.

"Azt várjuk, hogy a központi bankok továbbra is restriktívebb politikát folytatnak majd, bár óvatosabban" - mondták az elemzők.

A svájci intézet azonban arra figyelmeztet, hogy egy rendszerszintű válság kialakulása esetén a központi bankok gyorsan rövidre zárhatják jelenlegi szigorítási ciklusaikat, meghosszabbítva ezzel az infláció elleni küzdelmet. Ez viszont középtávon potenciálisan újabb agresszív szigorítást tehet szükségessé, ami a pénzügyi piacok nagyobb volatilitásával és élesebb gazdasági visszaeséssel fenyeget.