Az árvízvédelmi hiányosságok megszüntetése új megközelítéseket igényel
2023.04.06

Az árvízvédelmi hiányosságok megszüntetése a veszélyeztetett országokban hatalmas beruházásokat és új megközelítéseket igényel a politikai döntéshozók és a biztosítók részéről egyaránt - állapította meg a Zurich Flood Resilience Alliance új jelentése.

A jelentés kiemeli, hogy sürgősen enyhíteni kell az éghajlatváltozás hatásait a pusztító árvizek által leginkább veszélyeztetett területeken, valamint erőfeszítéseket kell tenni az elkerülhető veszteségek megelőzésére és kezelésére irányuló alkalmazkodás érdekében.

A tavaly év végi ENSZ COP27 Klímakonferencián létrehoztak egy kompenzációs alapot az éghajlati veszteségeknek és károknak leginkább kitett fejlődő országok megsegítésére. Ennek érdekében egy bizottság (Transitional Committee) is felállításra került, amely az idei COP28-on tesz majd ajánlásokat a kompenzációs alap működtetésére, ill. az egyéb pénzügyi mechanizmusok alatti források mobilizálására vonatkozóan.

A szövetség észrevételei ezen bizottság e hónap végén tartandó első ülése előtt hangzottak el, amikor a nemzetközi közösség tagjai új finanszírozási mechanizmusokat kívánnak létrehozni az éghajlatváltozás káros hatásai miatt sebezhető országok megsegítésére.

„Az éghajlati válság enyhítésének és az ahhoz való alkalmazkodásnak a globális kudarca hatalmas veszteségeket és költséges károkat okoz a közösségek életében, megélhetésében és jövőjében világszerte" - írta a szervezet. „Az ebből eredő veszteségek és károk kezelésére irányuló erőfeszítések ugyanilyen alkalmatlanok, ezért az éghajlatváltozás hatásait többnyire maguk az érintett közösségek viselik. A helyi önkormányzatok és a humanitárius szereplők, amelyek megpróbálnak segítséget nyújtani ezeknek a közösségeknek, már így is túlterheltek és alulfinanszírozottak."

A Szövetség által végzett kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a sebezhető területeken az alkalmazkodási költségeket gyakran az egyének és a háztartások viselik, miközben az alkalmazkodási intézkedések teljes körű értékeléséhez szükséges információk is gyakran hiányoznak.

A kockázatátviteli intézkedéseket, beleértve a biztosításokat is, pénzügyi, technikai és politikai tényezők korlátozzák, ami alacsony elterjedtséghez vezet, és a veszteségek és károk orvoslására vagy helyreállítására kevés vagy egyáltalán nem léteznek mechanizmusok.

Ennek megfelelően a szövetség azt ajánlja, hogy a rendszereket minden szinten meg kell erősíteni, hogy a megnövekedett finanszírozást hatékonyan, holisztikusan és a legkiszolgáltatottabb emberek szükségleteinek megfelelően lehessen biztosítani. Az ilyen szintű beruházások megvalósításához azonban pontosabb adatokra lesz szükség a kockázatok és hatások mértékéről, valamint az ezek minimalizálására és kezelésére irányuló politikák és programok hatékonyságáról - állítja a szövetség.

A Zurich Flood Resilience Alliance egy több ágazatot átfogó szövetség, amely arra összpontosít, hogy gyakorlati módszereket találjon a fejlett és fejlődő országok közösségeinek támogatására az árvízkockázattal szembeni ellenálló képességük megerősítése érdekében. A szövetség eredetileg 2013-ban indult azzal a céllal, hogy az árvizekre való reagálásról és helyreállításról az eseményeket megelőző kockázatcsökkentésre helyezze át a hangsúlyt.

A szövetség humanitárius, nem kormányzati, kutatási és magánszektorbeli partnerekből áll, akik együtt dolgoznak azon, hogy növeljék a köz- és magánberuházásokat a tényeken alapuló, közösségi szintű, árvízkockázatokkal szembeni ellenálló képesség fokozására.