Intő jel: rekordot döntött az óceánok felszíni hőmérséklete
2023.04.12

A globális óceánok felszíni hőmérséklete április elején elérte a 21,1 °C-ot, ami a feljegyzések kezdete óta mért legmagasabb érték. A feljegyzett csúcsérték felülmúlta a korábbi legmagasabb, 2016-ban mért 21,0°C-os óceánfelszíni hőmérsékletet.

A napi tengerfelszíni hőmérséklet április 1-jén érte el a 21,1°C-ot, és április 6-ig ezen a szinten maradt, amint azt a Maine-i Egyetem Éghajlatváltozási Intézetének Climate Reanalyzer nevű eszköze rögzítette.

"A jelenlegi pálya úgy néz ki, hogy a korábbi rekordokat megdöntve új csúcsok felé tart" - mondta Matthew England, az Új-Dél-Walesi Egyetem éghajlatkutatója a The Guardiannek.

Míg az előző néhány évben, La Niña körülmények között a tenger felszínének hőmérséklete kissé hűvösebb volt, a szakértők most azt látják, hogy a hő felemelkedik az óceán felszínére. A globális felmelegedés tovább fokozhatja az óceánok hőmérsékletének emelkedését, és globálisan évtizedenként átlagosan 0,18 °C (0,32 °F) felmelegedést tapasztalunk.

Az óceán felszíni hőmérsékleti rekordjai előrevetíthetik az El Niño-viszonyokat 2023-ban. Ezek a minták miatt az Egyesült Államokban egyes részein több áradásra lehet számítani, de az óceán felszíni hőmérsékletének emelkedése a táplálékhálózatokat és a tengeri ökoszisztémákat is megváltoztathatja.

2016-ban, amikor a korábbi legmagasabb tengerfelszíni hőmérsékletet regisztrálták, szintén El Niño volt. Ez a jelenség jellemzően akkor következik be, amikor a globális hőmérséklet magasabb, és amint arról a The Washington Post is beszámolt, márciusban a globális átlaghőmérséklet körülbelül 0,92 °F-tel volt magasabb, mint az 1991 és 2020 között mért normál hőmérséklet.

La Niña esetén az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a globális felmelegedésnek a hatása gyakran mérséklődik, így a felszíni hőmérséklet hűvösebb lesz.

"Véget ért a La Niña, az a hosszan tartó hideg időszak, amely a globális felszíni átlaghőmérsékletet az üvegházhatású gázok légköri emelkedése ellenére is lecsökkentette" - mondta Mike McPhaden, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal vezető kutatója a The Guardian beszámolója szerint. "Most, hogy vége van, valószínűleg az éghajlatváltozás jeleit hangosan és tisztán fogjuk hallani."

A melegebb óceánfelszíni hőmérséklet több tengeri hőhullámot is jelenthet, és az óceánok felmelegedéséhez vezető körülmények a szárazföldön is emelkedő hőmérséklethez vezethetnek. A kutatók már most is szokatlanul sok, egyszerre előforduló extrém tengeri hőhullámot regisztrálnak. Az emelkedő hőmérséklet és a fokozódó hőhullámok számos negatív következménnyel járhatnak, a jég olvadásától és a tengerszint emelkedésétől kezdve a súlyosabb viharokig és a tengeri élővilágot fenyegető kockázatokig, beleértve a korallfehéredést is.