Booking.com: egyre környezettudatosabbak az utazók
2023.04.21

A Booking.com utazók körében végzett felmérése szerint a válaszadók 76%-a szeretne fenntartható módon utazni. A felmérésből az is kiderült, hogy sok utazó keresi a lehetőséget arra, hogy csökkentse az utazás közbeni környezeti hatását, az ágynemű újrafelhasználásától kezdve a légkondicionáló kikapcsolásáig a szállodákban és más szálláshelyeken.

A 2023-as fenntartható utazásról szóló jelentésben, amely több mint 33 000 utazótól gyűjtött válaszokat világszerte, a Booking.com megállapította, hogy az utazók nagy többsége fenntarthatóbb módon szeretne utazni. A válaszadók mintegy 76%-a szeretne fenntartható módon utazni a következő 12 hónapban.

A jelentés szerint azonban a költségek is befolyásolják az utazási döntéseket. A válaszadók mintegy fele úgy véli, hogy a következő hat hónapban az éghajlatváltozás hatásainak súlyosbodása várható, és a megkérdezettek 64%-a úgy véli, hogy a megélhetési költségek válsága is súlyosbodni fog ez idő alatt. Sok válaszadó (76%) megjegyezte, hogy a növekvő költségek és a globális energiaválság hatással van a költségvetésére, és a megkérdezettek 49%-a szerint a fenntartható utazási lehetőségek túl drágák.

Néhány utazó (43%) azonban hajlandó egy kicsit többet fizetni azért, hogy támogassa a valóban fenntartható utazási lehetőségeket. A megkérdezettek 74%-a mondta azt, hogy általában véve fontos számára a fenntarthatóbb utazás.

A jelentés rávilágít az emelkedő költségek és az éghajlatváltozás által az emberekre világszerte gyakorolt stresszre. "Bár az utazási kedv visszatért, a növekvő megélhetési költségek és az éghajlati aggodalmak miatt egyre nagyobb az igény a kedvezőbb költségvetésű és bolygóbarát lehetőségek iránt" - mondta Glenn Fogel, a Booking.com vezérigazgatója.

A jelentés a fenntartható utazások előtt álló egyéb akadályokat is megemlítette, köztük a fenntartható utazási lehetőségek vélt hiányát, valamint azt, hogy nem tudják, hol keressenek olyan utazási lehetőségeket, amelyek elősegítik a környezettudatosságot és támogatják a helyi közösségeket. A válaszadók bizalmatlanságot mutattak a fenntarthatónak beállított lehetőségek érvényességével kapcsolatban is.

Sok utazó számára fontos volt, hogy minden lehetséges módon minimalizálják környezeti hatásukat. A 2022-es jelentéshez képest nőtt azoknak az utazóknak a száma, akik kikapcsolják a légkondicionálót és a készülékeket a szálláshelyükön, vagy újra felhasználják ugyanazokat a törölközőket. A válaszadók több mint fele (55%) saját újrahasználható vizes palackkal utazik.

A utazással, turizmussal kapcsolatos egyik legnagyobb probléma azonban maga az utazás. A turizmus a globális üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 8%-áért felelős, és ez várhatóan növekedni fog. A Booking.com jelentése szerint az utazók mintegy 43%-a úgy tervezi a nyaralását, hogy gyalog, kerékpárral vagy helyi tömegközlekedéssel tudjon közlekedni. Azonban még mindig van mit tenni az egyik legnagyobb kibocsátási forrással, a légi közlekedéssel kapcsolatban.

"Egy valóban fenntartható iparág kiépítése időbe telik, de már folyamatban van a fejlődés annak érdekében, hogy mindenki számára egyre könnyebbé váljon a világ tudatosabb és felelősségteljesebb megtapasztalása" - írták a jelentés szerzői.